Tosty francuskie z chałki to moja propozycja na szybkie i pyszne śniadanie ! Do takich tostów wystarczy dodać ulubione dodatki, zaparzyć pyszną kawę i można raczyć się słodkim śniadaniem 🙂
Oto pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem! Oczywiście każdy prawdziwy Włoch krzyknie po cichu vaffanapoli, żeby nie powiedzieć gorzej, ale ja uważam, że to połączenie mniej kontrowersyjne niż egzotyczna pizza z sam-wiesz-czym.
Chlebek bananowy znany jest głównie jako szybki keks pieczony na proszku do pieczenia. Tym razem rozgniecione banany proponuję przemycić do ciasta na chleb drożdżowy. Przepis na każdą kieszeń, nie tylko dla bananów.
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w plastry. W garnuszku rozgrzać masło i syrop klonowy, dodać jabłko, orzechy i rodzynki. Chwilę przesmażać, następnie dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy...
Bardzo dobre placki z jabłkami, na mleczku kokosowym. Przygotujesz je ekspresowo, po prostu łącząc wszystkie składniki. Delikatny smak kokosa i soczyste jabłko, znakomicie się uzupełniają.
Święta kojarzą mi się przede wszystkim z korzennym piernikowym zapachem unoszącym się w domu ! Zarówno piernik jak i pierniczki to z pewnością moje ulubione Bożonarodzeniowe wypieki, zwłaszcza takie własnoręcznie udekorowane. Od jakiegoś czasu co roku organizujemy wspólne wypiekanie pierniczków i dekorowanie.
Jedna z moich ulubionych zup, z dodatkiem pieczarek, suszonych grzybów leśnych, czerwonego ryżu i warzyw. Zupę warto przygotować w większej ilości, dobrze smakuje na następny dzień 🙂
Pyszne, proste w wykonaniu ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to znakomita propozycja na deser, świetny pomysł na świąteczny stół a także inne okazje. Takie ciasto to kolejna propozycja deseru, inspirowanego popularnymi pralinkami, znakomity smakołyk dla wszystkich miłośników słodkości.
Bagietki z zimną fermentacją przepis z bloga Przepisy na domowy ser i chleb Tym razem na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce.
Paszteciki z pieczarkami, posypane czarnuszką – nie może ich zabraknąć na Świątecznym stole ! Pierwszym skojarzeniem z tymi pasztecikami jest moja babcia, która prawie zawsze na święta wypiekała te małe drożdżowe bułeczki z pieczarkowym nadzieniem i obowiązkowo z czarnuszką ! Uwielbiałam je w wersji na ciepło, a jeszcze bardziej maczane w gorącym barszczu 🙂
Pieprzne kiełbaski Cumberland zapieczone z ziemniakami i jajkami dają całkiem solidną potrawę, którą można przełamać zieloną sałatką z rukoli, roszpunki i musztardowców. Danie najlepsze jest na ciepło, dla smaku i koloru przybrane natką pietruszki.
Jeśli lubicie dania bez mięsa i bataty to polecam Wam ten przepis. (...) Nasze bataty bardzo proste w przygotowaniu, a smakują rewelacyjnie. U nas na obiad były tylko one, bo są naprawdę syte.
Dziś dla odmiany coś orzeźwiającego i lekkiego dla miłośników cytrynowych smaków i lemon curd. Wygląda efektownie, smakuje jeszcze lepiej, nie ma co się rozwodzić tylko brać za robienie ciasta
Czasami czytając przepis na jakieś ciasto od razu wiemy, że będzie smaczne. W tym przypadku... nie spodziewałam się, że aż tak! :) Jest to wyjątkowe połączenie kruchego, kakaowego ciasta z jabłkami i delikatną masą kokosową. Ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach