Grzaniec z wina śliwkowego

Grzaniec z wina śliwkowego

Uważam, że nic nie wprowadza tak dobrze w świąteczny nastrój, jak kubek rozgrzewającego grzańca z korzennymi przyprawami. Mimo że moją ulubioną porą roku jest zdecydowanie lato, to przepadam za zimowymi wieczorami, gdy za oknem mróz, a ja mogę się schować pod kocem i ogrzewać ciepłymi napojami. Na co dzień wystarczy oczywiście herbata albo kubek gorącego kakao, ale weekendy aż się proszą o grzane wino. Najczęściej sięgam wtedy po słodkie czerwone Porto, do którego nie żałuję cynamonu, goździków, imbiru i pomarańczy, ale czasami przychodzi mi ochota na eksperymentowanie. W ten oto sposób narodził się pomysł grzaniec z japońskiego wina śliwkowego. Umeshu, czyli nalewka z moreli japońskiej najczęściej podawana jest na zimno z lodem (on the rocks). Jej słodko-kwaśny smak doskonale orzeźwia latem, lecz jak się okazuje również po podgrzaniu, nabiera doskonałego smaku i miodowej słodyczy. Dlatego dodatek cukru jest już zbędny. Grzaniec z wina śliwkowego przygotowałem z dodatkiem korzeni i ziół: gałązek świeżego rozmarynu, nasion kopru włoskiego, ziarenek kardamonu, gwiazdek anyżu oraz lasek cynamonu. Dodatkowo wrzuciłem kilka susek sechlońskich, czyli suszonych śliwek wędzonych drewnem bukowym. Powstał cudowny i aromatyczny napój, który gorąco polecam na rozgrzanie w te chłodne zimowe dni. Jeżeli nie uda się Wam zdobyć wina śliwkowego, możecie użyć ulubionego słodkiego białego wina, chociaż ja gorąco polecam wypróbować wersję z umeshu.

Zdjęcie - Grzaniec z wina śliwkowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grzaniec z wina śliwkowego Łukasz Uważam, że nic nie wprowadza tak dobrze w świąteczny nastrój, jak kubek rozgrzewającego grzańca z korzennymi przyprawami. Mimo że moją ulubioną porą… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Grzaniec z wina śliwkowego:

  • 500 ml wina śliwkowego z moreli japońskiej (Umeshu)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 ziarenka kardamonu
  • 8 nasion fenkułu
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 śliwki suszone (polecam suskę sechlońską)

Dekoracja:

  • 2 plasterki pomarańczy
  • garstka goździków
  • 2 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE
  1. Wino śliwkowe przelej do rondelka i dodaj wszystkie przyprawy. Podgrzewaj przez kilka minut na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  2. W plasterki pomarańczy powbijaj goździki.
  3. Grzaniec przelej do szklanek lub kubków. Udekoruj plasterkami pomarańczy i gałązkami rozmarynu.

Kategorie przepisów