Piernik z kremem i powidłem śliwkowym

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym

Zdjęcie - Piernik z kremem i powidłem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33 cm

Składniki ciasto:

  • 2 jajka L
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła (roztopione)
  • 1 szklanka kefiru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka prawdziwego miodu u mnie wielokwiatowy


1. Do miski dajemy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie puszystą i potroi swoją objętość.
3. Teraz dodajemy miód, cały czas miksujemy, następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło. Cały czas miksujemy.
4. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Składniki masa:

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy)
  • 200 g masła (temp. pokojowa)


Dodatkowo:

  • około 350 g powidła śliwkowego
  • polewa czekoladowa


1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
2. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy.
3. Jak budyń będzie już zimny, to zaczynamy ubijać masło. Musi ono zrobić się jasne i puszyste, wtedy najlepiej w 3-4 porcjach dodajemy budyń, miksujemy (nie długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników.

Przełożenie ciasta:
blat ciasta - około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa

Zdjęcie - Piernik z kremem i powidłem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piernik z kremem i powidłem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piernik z kremem i powidłem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piernik z kremem i powidłem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów