Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
Dzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka 23x33 cm
Składniki ciasto:
- 2 jajka L
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła (roztopione)
- 1 szklanka kefiru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka prawdziwego miodu u mnie wielokwiatowy
1. Do miski dajemy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy.
2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż masa będzie puszystą i potroi swoją objętość.
3. Teraz dodajemy miód, cały czas miksujemy, następnie dodajemy roztopione, przestudzone masło. Cały czas miksujemy.
4. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy nasze sypkie, wymieszane składniki na zmianę z kefirem. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niego ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto pieczemy około 30 - 35 minut do tzw "suchego patyczka". Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
Składniki masa:
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka 2%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (ja dałam domowy)
- 200 g masła (temp. pokojowa)
Dodatkowo:
- około 350 g powidła śliwkowego
- polewa czekoladowa
1. W jednej szklance mleka roztrzepujemy żółtka, dodajemy obie mąki i mieszamy. Pozostałe mleko musimy zagotować razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
2. Na gotujące się mleko wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy.
3. Jak budyń będzie już zimny, to zaczynamy ubijać masło. Musi ono zrobić się jasne i puszyste, wtedy najlepiej w 3-4 porcjach dodajemy budyń, miksujemy (nie długo, żeby się nam masa nie zważyła) do połączenia się składników.
Przełożenie ciasta:
blat ciasta - około 250 g powidła śliwkowego - krem budyniowy - blat ciasta - reszta powidła śliwkowego - polewa czekoladowa