Ciasteczka Renifery

Ciasteczka Renifery

Ciasteczka renifery to jedna z najprostszych, a przy tym bardzo efektowana świąteczna cukiernicza propozycja. Jako bazę wykorzystałam przepis na kruche ciasteczka maślane, które zawsze piekła moja babcia. Możecie upiec je z dużym wyprzedzeniem, bo dobrze znoszą przechowywanie. Po upieczeniu ciasteczka należy ostudzić i przełożyć do zamykanego słoika lub puszki, tam mogą czekać nawet kilka tygodni. Ciasteczka renifery mogą być super pomysłem na prezent DIY, bo kto nie chciałby dostać takiego chrupiącego upominku ;) Do dekorowania reniferów użyłam kuwertury czekoladowej, czyli takiej cukierniczej czekolady, która przeszła proces temperowania. Oznacza to, że łatwo zastyga w temperaturze pokojowej i dzięki temu nie będzie się rozmazywać na ciasteczkach. Możecie wykorzystać także kupną polewę czekoladową do rozpuszczania lub gorzką czekoladę w tabliczce (mleczna się nie nadaje!).

Jeśli szukacie innych świątecznych inspiracji zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na świąteczne pierniczki, ciasteczka z rozpuszczonym bałwankiem, babeczki z choinkami. Lub nie rozdrabniajcie się i od razu zajrzyjcie do zakładki Boże Narodzenie, gdzie znajdziecie wszystkie przepisy tematyczne ;)

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

0,5 kg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
200 g masła
1 łyżka tłustej śmietany
3 jajka

+ cytryna, cukier puder, Lentilki lub M&Msy , czekolada lub polewa czekoladowa

Jak zrobić ciasteczka renifery?

Z opakowania wybieramy czerwone cukierki.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto przygotowujemy według przepisu. Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W malutkiej miseczce mieszamy sok z cytryny i cukier puder.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czekoladę rozpuszczamy i przekładamy do woreczka strunowego – nie może być zbyt gorąca, ale musi ciągle jeszcze być płynna.  Wyciskają czekoladę z woreczka mamy większą kontrolę nad tym ile wyleci na ciasto i łatwiej uzyskać proste linie przy dekoracji Odcinamy malutki rożek worka.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na ciasteczka przyklejamy lukrem cukierki. Jeśli nie macie ochoty robić lukru cukierkowe nosy można przykleić również na czekoladę.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozpuszczaną czekoladą malujemy oczka i rogi renifera.

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka Renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów