Chleb dyniowy
Nie byłam pewna, czy uda mi się dołączyć do grudniowej piekarni Amber. Cieszę się, że dałam radę, bo chlebek jest bardzo ciekawy i pasuje na ten świąteczny czas. Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe i zachęcam do jego upieczenia. Naprawdę warto! Aż trudno uwierzyć, że to już dwunaste i ostatnie spotkanie w tym roku. Zyczę nam, aby kolejny rok był tak samo ekscytujący w wypiekach, aby Amber nadal się chciało prowadzić akcję i do kolejnego "spotkania":-)
przepis z bloga – Home baking blog na dwa chleby o wadze ok. 612 g Zakwas pszenny:
- 150 g wody,
- 150 g mąki pszennej typu 700 lub 550,
- 15 g dojrzałego zakwasu żytniego.
Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin w temperaturze 25-27 ° C. przygotowanie dyni:
- 400 g wody,
- 180 g dyni w kawałkach ( bez skóry).
Umieść wodę w garnku, zagotuj i gotuj kawałki dyni na parze, aż będą miękkie. Następnie odsącz na sicie i dokładnie zmiksuj ugotowane kawałki dyni. Wlej przecier dyniowy do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw go do lodówki. bibosz:
- 50 g suszonych wiśni lub 50 g żurawiny,
- 30 g wody do namaczania.
Owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 3-4 godziny. ciasto właściwe:
- 400 g mąki pszennej typu 550 lub 700 plus do podsypania,
- 100 g mąki żytniej typu 1150 (użyłam razowej),
- 315 g zakwasu pszennego,
- puree z dyni ( powinno być ok. 200 g),
- 170 g wody,
- 5 g świeżych drożdży,
- 20 g miodu,
- 15 g soli.
Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto i na końcu wgnieć wiśnie lub żurawinę. Polecam początkowo trochę zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby (przecier dyniowy może mieć różne konsystencje !!) Po wyrobieniu pozwól, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut (złóż po 30/60 minutach). Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, odetnij 40 g ciasta na patyczki dyniowe i odłóż na bok. Podziel pozostałe ciasto na 2 równe kawałki (po około 600 g). Obiema rękami chwyć przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i uderz w środek. Chwyć pozostałe dwie przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i złóż jak kopertę z listem w kierunku środka. Obróć ciasto, zaokrąglij i pozostaw na 15 minut. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Następnie wytnij 2 kółka (średnica ok. 30 cm) z papieru do pieczenia, wytnij 8 sznurków ze sznurka kuchennego o długości około 50 cm i zanurz w oleju. Zawiąż 4 sznury razem z węzłem na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na papierze do pieczenia. Na każdą połóż jedną kulę ciasta. Poprowadź sznurki równomiernie nad kulami ciasta i luźno zwiąż je ze sobą, aby ciasto się podniosło. Z odłożonego ciasta uformuj 2 ogonki dyni, zrób palcem otwór w kulach ciasta i włóż łodygi między sznurki. Przykryj bochenki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Chleb dyniowy piecz w temperaturze 250 ° C, zmniejszając temperaturę do 220 ° C. Czas pieczenia ok. 40–45 minut. Którą dynię wybrać do chleba? Ładną barwę daje dynia Hokkaido i Butternut (albo inna dynia) – muszą być obrane przed gotowaniem na parze. Uwagi: Piekłam jeden chlebek z połowy porcji. Użyłam wcześniej przygotowanego puree z upieczonej dyni.
Dzisiejszy chleb piekli: