Chleb dyniowy

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie byłam pewna, czy uda mi się dołączyć do grudniowej piekarni Amber. Cieszę się, że dałam radę, bo chlebek jest bardzo ciekawy i pasuje na ten świąteczny czas. Oprócz walorów wizualnych ma również smakowe i zachęcam do jego upieczenia. Naprawdę warto! Aż trudno uwierzyć, że to już dwunaste i ostatnie spotkanie w tym roku. Zyczę nam, aby kolejny rok był tak samo ekscytujący w wypiekach, aby Amber nadal się chciało prowadzić akcję i do kolejnego "spotkania":-)

Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
przepis z bloga – Home baking blog na dwa chleby o wadze ok. 612 g Zakwas pszenny:

  • 150 g wody,
  • 150 g mąki pszennej typu 700 lub 550,
  • 15 g dojrzałego zakwasu żytniego.

Składniki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin w temperaturze 25-27 ° C. przygotowanie dyni:

  • 400 g wody,
  • 180 g dyni w kawałkach ( bez skóry).

Umieść wodę w garnku, zagotuj i gotuj kawałki dyni na parze, aż będą miękkie. Następnie odsącz na sicie i dokładnie zmiksuj ugotowane kawałki dyni. Wlej przecier dyniowy do miski i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw go do lodówki. bibosz:

  • 50 g suszonych wiśni lub 50 g żurawiny,
  • 30 g wody do namaczania.

Owoce zalej wodą i odstaw do napęcznienia na 3-4 godziny. ciasto właściwe:

  • 400 g mąki pszennej typu 550 lub 700 plus do podsypania,
  • 100 g mąki żytniej typu 1150 (użyłam razowej),
  • 315 g zakwasu pszennego,
  • puree z dyni ( powinno być ok. 200 g),
  • 170 g wody,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 20 g miodu,
  • 15 g soli.

Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto i na końcu wgnieć wiśnie lub żurawinę. Polecam początkowo trochę zmniejszyć ilość wody i uzupełniać ją tylko w razie potrzeby (przecier dyniowy może mieć różne konsystencje !!) Po wyrobieniu pozwól, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut (złóż po 30/60 minutach). Wyjmij ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, odetnij 40 g ciasta na patyczki dyniowe i odłóż na bok. Podziel pozostałe ciasto na 2 równe kawałki (po około 600 g). Obiema rękami chwyć przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i uderz w środek. Chwyć pozostałe dwie przeciwległe krawędzie ciasta, lekko rozciągnij i złóż jak kopertę z listem w kierunku środka. Obróć ciasto, zaokrąglij i pozostaw na 15 minut. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Następnie wytnij 2 kółka (średnica ok. 30 cm) z papieru do pieczenia, wytnij 8 sznurków ze sznurka kuchennego o długości około 50 cm i zanurz w oleju. Zawiąż 4 sznury razem z węzłem na środku i umieść je w kształcie gwiazdy na papierze do pieczenia. Na każdą połóż jedną kulę ciasta. Poprowadź sznurki równomiernie nad kulami ciasta i luźno zwiąż je ze sobą, aby ciasto się podniosło. Z odłożonego ciasta uformuj 2 ogonki dyni, zrób palcem otwór w kulach ciasta i włóż łodygi między sznurki. Przykryj bochenki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Chleb dyniowy piecz w temperaturze 250 ° C, zmniejszając temperaturę do 220 ° C. Czas pieczenia ok. 40–45 minut. Którą dynię wybrać do chleba? Ładną barwę daje dynia Hokkaido i Butternut (albo inna dynia) – muszą być obrane przed gotowaniem na parze. Uwagi: Piekłam jeden chlebek z połowy porcji. Użyłam wcześniej przygotowanego puree z upieczonej dyni.
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejszy chleb piekli:

Przepisy z tych kategorii

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki dyniowe

Bułeczki dyniowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zakręcony chleb dyniowy
1

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakręcony chleb dyniowy
2

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia
2

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit