Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą
Amarantus ekspandowany to produkt, który ostatnio stał się bardzo popularny. Nie bez powodu. Świetnie nadaje się do przede wszystkim do batoników: jego ziarenka są chrupiące i drobne. W moim przepisie zostały zlepione głównie za pomocą masła migdałowego i czekolady. Powstała przepyszna i zdrowa przekąska.
Chrupiące batoniki migdałowe
z amarantusem i czekoladą
- 10g nasion chia
- 35g migdałów
- 2 szklanki (50g) amaranusa ekspandowanego
- 10g mąki kokosowej
- 10g erytrolu
- 1/2 łyżeczki skoncentrowanej stewii w proszku
- 75g masła migdałowego
- 50g masła orzechowego
- 20g oleju kokosowego
- 50g czekolady 95%
- esencja migdałowa (opcjonalnie)
1) Nasiona chia rozdrobnić w blenderze, dodać migdały i krótko zmiksować.
2) Wymieszać w misce z amarantusem ekspandowanym, mąką kokosową, erytrolem i stewią.
3) Dodać masło migdałowe, masło orzechowe, płynny olej kokosowy, stopioną czekoladę i esencję migdałową.
4) Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy 20x20 cm i wyrównać.
5) Schować na godzinę do zamrażalnika, pokroić na batoniki i przechowywać w lodówce.
Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 170 kcal