Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Zdjęcie - Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Amarantus ekspandowany to produkt, który ostatnio stał się bardzo popularny. Nie bez powodu. Świetnie nadaje się do przede wszystkim do batoników: jego ziarenka są chrupiące i drobne. W moim przepisie zostały zlepione głównie za pomocą masła migdałowego i czekolady. Powstała przepyszna i zdrowa przekąska.
Chrupiące batoniki migdałowe
z amarantusem i czekoladą
- 10g nasion chia
- 35g migdałów
- 2 szklanki (50g) amaranusa ekspandowanego
- 10g mąki kokosowej
- 10g erytrolu
- 1/2 łyżeczki skoncentrowanej stewii w proszku
- 75g masła migdałowego
- 50g masła orzechowego
- 20g oleju kokosowego
- 50g czekolady 95%
- esencja migdałowa (opcjonalnie)

1) Nasiona chia rozdrobnić w blenderze, dodać migdały i krótko zmiksować.
2) Wymieszać w misce z amarantusem ekspandowanym, mąką kokosową, erytrolem i stewią.
3) Dodać masło migdałowe, masło orzechowe, płynny olej kokosowy, stopioną czekoladę i esencję migdałową.
4) Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy 20x20 cm i wyrównać.
5) Schować na godzinę do zamrażalnika, pokroić na batoniki i przechowywać w lodówce.

Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Liczba sztuk: 10
Kaloryczność jednej sztuki: 170 kcal

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z ogórków kiszonych

Sałatka z ogórków kiszonych

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z pora, marchewki i jabłka

Surówka z pora, marchewki i ja…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smalec wegański
2

Smalec wegański

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Deser jogurtowy z owocami
1

Deser jogurtowy z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Deser Bounty z fasoli

Deser Bounty z fasoli

Tyna Tyna
In cooking we trust

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pudding chlebowy – sposób na czerstwe pieczywo
1

Pudding chlebowy – sposób na c…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego
3

Jabłkowe gofry z ciasta francu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Budyń kokosowo-porzeczkowy

Budyń kokosowo-porzeczkowy

figmara figmara
figowe smaki

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square