Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem

Zdjęcie - Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczona karkówka, to jeden z moich ulubionych tradycyjnych przepisów. Jest to najprostsza wersja pieczeni, niewymagająca wielu składników oraz umiejętności. Wystarczy mięso natrzeć przyprawami, trochę poczekać i pyszne danie gotowe. Mimo, że jest to trochę czasochłonny przepis, bo wieprzowina jest tutaj wolno pieczona, to naprawdę warto trochę zwolnić. Mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i nie ma mowy o wysuszeniu. A tak upieczona karkówka nadaje się nie tylko na obiad, ale także do kanapek... i mówię Wam, sklepową wędlinę bije na głowę.

Karkówka wolno pieczona

Składniki: 2 kg karkówki wieprzowej
1 główka czosnku
1 czubata łyżka soli
20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania)
olej rzepakowy

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin. Piekarnik ustawić na grill rozgrzać do 230°C. Mięso ułożyć na kratce opiec 15 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i ponownie opiec 15 minut. Temperaturę obniżyć do 130°C i piec jeszcze 2-2,5 godziny - do momentu aż temperatura mięsa w środku będzie miała ok. 75°C. Odczekać 15 minut przed pokrojeniem.
Smacznego! Zdjęcie - Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis do wydruku

boże narodzenie, przepis, mięso, domowa wędlina Dania główne, Z mięsem, Obiad polska Ilość: 1 pieczeń
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKarkówka wolno pieczona Doskonała pieczeń na obiad lub na kanapkę przygotowanie: 10 minpieczenie: 3hczas przygotowania: 3h 10 min

Składniki: Ciasto

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 20 g suszonego majeranku (2-3 opakowania)
  • olej rzepakowy

Przygotowanie: Jak przygotować karkówkę wolno pieczoną

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Czosnek obrać. Ząbki rozgnieść, rozetrzeć z solą w moździerzu na pastę. Dodać majeranek i tyle oleju, żeby powstała gęsta pasta. Pastą natrzeć karkówkę. Można upiec od razu, ale będzie bardziej aromatyczna, gdy przyprawiona poczeka w lodówce 4-6 godzin.
  3. Piekarnik ustawić na grill rozgrzać do 230°C. Mięso ułożyć na kratce opiec 15 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i ponownie opiec 15 minut.
  4. Temperaturę obniżyć do 130°C i piec jeszcze 2-2,5 godziny - do momentu aż temperatura mięsa w środku będzie miała ok. 75°C. Odczekać 15 minut przed pokrojeniem.

https://www.pelnytalerz.com/2019/12/karkowka-wolno-pieczona.html Copyright: Pełny talerz 2019
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orzechowiec na biszkopcie
4

Orzechowiec na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kotlet Strindberg
2

Kotlet Strindberg

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu