Korzenne ciasto z jabłkami
Tortownica 20 cm. wyłożona papierem i posmarowana tłuszczem. Piekarnik nastawiony na 180˚ C.
Składniki:
4 jaja
1/2 szklanki miodu/ ksylitolu
1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej bezglutenowej
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 jabłka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka konfitury z moreli
Jabłka obrać pokroić w ósemki i wymieszać z przyprawą do piernika. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne można posypać cukrem trzcinowym.
Jaja ubić z miodem. Przesiać mąkę z proszkiem, cynamonem i kakao. Dodawać do ubitych jaj. Na koniec wlać olej u wymieszać na jednolite ciasto.
Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy. na wierzch ułożyć jabłka.
Piec do 50 minut.
Po upieczeniu jabłka posmarowałam konfiturą morelową . Można użyć pomarańczowej.