Fasola pieczona z jabłkami, żurawiną i wędzonymi śliwkami
Fasola pieczona z jabłkami na Boże Narodzenie? Czemu nie! To świetne danie podejrzałem jakiś czas temu u Wegan Nerd, która polecała, aby upiec ją zamiast gęsiny na Świętego Marcina. Ja zaś wyszedłem z założenia, że dodając suszoną żurawinę oraz wędzone śliwki otrzymamy świetne danie wigilijne. Bo skoro na Święta serwuje się groch z kapustą, to równie dobrze można przygotować fasolę z jabłkami. Czyż nie? ? W końcu to nadal będzie postne danie, ale tak pełne smaku, że może zastąpić niejedno tradycyjne. Taką fasolę polecam również na pozostałe bożonarodzeniowe dni — to będzie smakowity dodatek do świątecznego obiadu; także dla mięsożerców i jestem tego żywym przykładem, bo według mnie ze śląskimi kluseczkami smakuje wprost obłędnie i mogę dla takiej fasoli zrezygnować z kaczki, gęsi czy innego ptactwa. Trochę zmodyfikowałem oryginalny przepis i zamiast podlewać fasolę bulionem podczas pieczenia, wlałem do niej solidny chlust oliwy z oliwek. Dzięki czemu chrupiąca z wierzchu skórka ukrywa aksamitny miąższ. Do dania polecam wykorzystać winne jabłka, które wspaniale komponują się z majerankiem oraz wędzone śliwki, które nadają potrawie głębi i charakterystycznego smaku. Mówiąc już o śliwkach, zachęcam sięgnąć po suskę sechlońską, która jest wędzona drewnem bukowym i pachnie wprost obłędnie. Dodatkowo smak dymu nie jest w niej nachalny, lecz delikatny i ukrywa cudowną słodycz. To jak, u kogo będzie gościć taka fasola pieczona z jabłkami w nadchodzące Święta? ?
- 500 g suchej fasoli Piękny Jaś
- 2 jabłka (najlepiej winne)
- 100 g śliwek wędzonych (polecam suskę sechlońską)
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka majeranku
- duży chlust oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie.
- Kolejnego dnia ugotuj ją w osolonym wrzątku, aż będzie al dente. Odcedź.
- Jabłka pokrój w ósemki i oczyść z gniazd nasiennych. Wymieszaj je z fasolą, żurawiną oraz pokrojonymi wędzonymi śliwkami. Dopraw majerankiem, pieprzem oraz solą i polej dużą ilością oliwy.
- Piecz w naczyniu żaroodpornym przez 20-30 minut w 180°C do zarumienienia.
*Na podstawie przepisu Wegan Nerd.