Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na Kujawskim z pierwszego tłoczenia.
Dodajemy buraczki i przesmażamy.
Nie od dziś wiadomo, że upieczone warzywa zyskują niepowtarzalny, głęboki smak. Zupełnie inny niż w przypadku gdy je gotujemy. Tak też jest z kalafiorem, który po upieczeniu przybiera zupełnie inne oblicze, staje się lekko orzechowy, ma przyjemną strukturę i wyjątkowy aromat.
Najlepszy sernik jaki udało mi się upiec i najlepszy jaki jadłam.Sernik mango jest niezwykle kremowy i cudownie pyszny, as do tego pięknie wygląda.Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne. Spróbuj i się przekonaj.
Syrniki (zwane też twarożnikami) to potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej. Placuszki składające się w większości z białego sera, który po usmażeniu staje się pysznie miękki i delikatny. Są świetnym pomysłem na śniadaniowe danie na słodko
Pasternak obrać, opłukać i pokroić na frytki, a następnie wymieszać je z przyprawami i olejem.Piekarnik rozgrzać do temp. 220º C.Pasternak rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Dobrymi rzeczami trzeba się dzielić. Dlatego następnym razem jak będziecie planowali wypiek chleba czosnkowego proponuję wybrać wersję odrywaną. Wystarczy postawić chlebek na imprezowym stole, a zniknie w mig, bo każdy będzie mógł oderwać kawałek dla siebie.
Gdy byłem dzieckiem moja babcia przed każdą szkolną wycieczką piekła mi rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wszyscy mi ich zawsze zazdrościli. Na szczęście zawsze dostawałem ich dużą torbę i mogłem się podzielić ze wszystkimi, chociaż robiłem to z bólem serca, bo takie były dobre. 😉 Ostatnio przypomniałem sobie o nich, myśląc o tym, jak spożytkować kilogram białego maku
Jesień bez ciasta z jabłkami, to nie jesień. Dlatego właśnie jabłka są bohaterem dzisiejszego przepisu. Jest to bardzo proste ciasto, a raczej francuska rustykalna tarta z jabłkami, czyli galette
Curry z kalafiorem i kartoflami już niegdyś prezentowałam, ale tym razem największą atrakcją są jajka na twardo. Zapewniam was, że to jest naprawdę wyborne połączenie. Potrawkę można wszamać bez dodatków, ale też całkiem dobrym pomysłem będzie urozmaicenie jej zieloną fasolką gotowaną na parze lub wręcz dorzucenie liści szpinaku pod sam koniec gotowania.
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne muffiny z jabłkami i żurawiną. Zrobione z dodatkiem kefiru. Moje dzieci uwielbiają, muffiny znikają w ekspresowym tempie.
Dzisiaj na obiad przygotowałam słodkie placuszki dyniowe, chandra odgoniona! Te placuszki są fajnym pomysłem na słodki obiad, leniwe, niedzielne śniadanie bądź podwieczorek
Jedne z moich ulubionych pierogów. Przepis dostałam niedawno od znajomej i nie spodziewałam się fajerwerków jednak mocno mnie zaskoczyły. Do farszu używam karkówki, ale myślę, że może to być też świetny sposób na zużycie mięsa gotowanego w rosole jeśli takie Wam zostaje
Pyszne kawałki kurczaka w aksamitnym sosie winno pomidorowym. Mięso przesycone do głębi aromatami przyprawami i winem. Rozpływa się w ustach. Myślę, że smak tego dania zaspokoi najbardziej wybredne gusta.