Czy są tu miłośnicy grzybobrania? Czekamy na jesienne zbiory, oby grzyby rosły jak po deszczu! A na razie polecam wykorzystać pieczarki do szybkich podpłomyków, które można przygotować na patelni.
Do potrawy dorzuciłem mnóstwo bliskowschodnich przypraw, które przywiozłem w szalonych ilościach z Izraela. Dzięki nim purée nabrało fantastycznego smaku. Tak bardzo mi to danie posmakowało, że postanowiłem je później powtórzyć w wersji z kaczką na bogato
Dziś przedstawiamy przepis zainspirowany Kwestią smaku. Ciasto bez pieczenia, delikatne i lekkie, idealne na lato, a do tego o wyglądzie niczym wypiek z kawiarni. Zapraszamy na sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie
Sernik bez sera na spodzie z herbatników to wyśmienity deser na bazie śmietany imitujący prawdziwy sernik. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje.
Wrapy z kurczakiem w pomidorowym sosie chipotle z czarną fasolą to idealny sposób na szybki, a przy tym bardzo smaczny obiad. Danie jest sycące, zdrowe i niezwykle proste. A do tego pikantne i rozgrzewające, idealne na coraz chłodniejsze dni
Dzisiejszy pomysł na ciepłe śniadanie to nawiązanie do klasycznego angielskiego śniadania. Nawet jeśli nie było Wam dane odwiedzić Wielkiej Brytanii, na pewno spotkaliście się w restauracyjnym czy hotelowy menu z pozycją „angielskie śniadanie”
Do moich dwóch ulubionych szwedzkich wypieków należą kanelbullar, czyli zakręcone cynamonowe ślimaczki oraz właśnie kardemummabullar, czyli zakręcone bułeczki kardamonowe. Gdybym miał wybrać jedne, które są smaczniejsze, to naprawdę nie umiałbym się zdecydować. Obie drożdżówki są uzależniająco pyszne i tak pięknie pachną podczas pieczenia
Kolejny pomysł na pyszne, zdrowe i zdecydowanie dietetyczne placuszki dla małych i dużych. My jedliśmy na śniadanie, ale myślę że idealne będą także na podwieczorek lub kolację.
Bürli – szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową podaję za Zorrą Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami