Knedle ze śliwkami

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki,
  • sól.
    Dodatkowo:
    • 400 g śmietany 18%,
    • 1 łyżka cukru wanilinowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • cynamon.

    Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


    Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :)

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską.
    Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone.
    Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajko, posolić i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
    Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, a w środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru i szczyptę cynamonu. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
    Zagotować dużą ilość wody i stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli gotować przez około 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
    Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.
    Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem.

    Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
    1

    Kasza z zielonymi warzywami z…

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Talarki ziemniaczane z piekarnika
    2

    Talarki ziemniaczane z piekarn…

    Beti Beti
    kruche babeczki

    Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
    2

    Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
    1

    Gulasz z selerem naciowym, fas…

    Beti Beti
    kruche babeczki

    Pieczone gołąbki z młodej kapusty
    1

    Pieczone gołąbki z młodej kapu…

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Potrawka z fasolką i warzywami
    1

    Potrawka z fasolką i warzywami

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Przepisy z tych kategorii

    Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego
    1

    Surówka z kapusty pekińskiej i…

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

    Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

    AZgotuj! AZgotuj!
    AZgotuj

    Trufle kokosowo-daktylowe z tofu
    1

    Trufle kokosowo-daktylowe z to…

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
    1

    Sałatka z grillowaną cukinią i…

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
    1

    Łazanki z naleśników gryczanyc…

    AZgotuj! AZgotuj!
    AZgotuj

    Sałatka Panzanella

    Sałatka Panzanella

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu