Knedle ze śliwkami

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone),
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki,
  • sól.
    Dodatkowo:
    • 400 g śmietany 18%,
    • 1 łyżka cukru wanilinowego,
    • 2 łyżki cukru,
    • cynamon.

    Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


    Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :)

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską.
    Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone.
    Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajko, posolić i zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto bardzo nam się klei, można dodać trochę więcej mąki, ale trzeba pamiętać, że im mniej mąki, tym knedle delikatniejsze, bardziej miękkie.
    Z przygotowanego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (około 35-40 g), na otwartej dłoni mocno je rozpłaszczyć na cienki placuszek. Na środku umieścić śliwkę, a w środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru i szczyptę cynamonu. Dokładnie zlepić brzegi i uformować kulę. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę.
    Zagotować dużą ilość wody i stopniowo wrzucać do niej knedle. Ja jednorazowo gotuję 6-7 sztuk. Każdą partię knedli gotować przez około 5 minut od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
    Kluski wyjmować z garnka łyżką cedzakową i układać na talerzach.
    Przed podaniem knedle polać śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem.

    Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Racuchy z jabłkami
    3

    Racuchy z jabłkami

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
    1

    Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty

    Ciasto kruche z owocami
    4

    Ciasto kruche z owocami

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Ciasto drożdżowe mojej babci

    Ciasto drożdżowe mojej babci

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Racuchy drożdżowe z jabłkami
    3

    Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Kluski szare
    2

    Kluski szare

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Przepisy z tych kategorii

    Pomidorowa z makaronem

    Pomidorowa z makaronem

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Szarlotka na kruchym cieście
    2

    Szarlotka na kruchym cieście

    Samantha Samantha
    kulinarny blog samanthy

    Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
    2

    Najprostsza szarlotka na półkr…

    food² food²
    Food Square

    Murzynek tradycyjny i najlepszy
    2

    Murzynek tradycyjny i najlepsz…

    Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
    Marcepanowa kuchnia

    Grochówka z białą kiełbasą
    1

    Grochówka z białą kiełbasą

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Stefanka
    1

    Stefanka

    Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
    Cynamonowe szczęście