Ryba z jarmużem pod beszamelem
Gorące, rozgrzewające zupy i przeróżne zapiekanki królują jesienią w mojej kuchni. Zresztą pewnie nie tylko u mnie;-) Taki mamy czas. Dzisiaj proponuję Wam rybę ułożoną na jarmużu i zapieczoną pod warstwą kremowego beszamelu. Trochę inny i bardziej przystępny sposób przemycenia sezonowego "zielska". Większość na hasło jarmuż dostaje dziwnych drgawek. Zupełnie nie wiem dlaczego. Zacznijmy go oswajać, bo wart jest tego:-)
Składniki:
- pęczek jarmużu,
- kilka filetów z białej ryby (u mnie filety z okonia nilowego),
- 1 - 2 ząbki czosnku,
- 1 - 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%tł.,
- sól, pieprz cytrynowy i biały,
- mąka do obtoczenia ryby (niekoniecznie),
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego,
- masło,
- sos beszamelowy,
- ser pleśniowy (niekoniecznie).
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka bulionu,
- sól i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki).
Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Rybę umyć, wytrzeć suchym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Obsmażyć, wcześniej obtaczając w mące, na oleju do zrumienienia. Można ten etap pominąć. Jarmuż dobrze pooddzielać od grubych i twardych łodyżek. Chwilę pogotować w osolonej wodzie, aby zmiękł. Odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać czosnek i przyprawy. Podlać śmietaną. Chwilę dusić , podlać odrobiną wody. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć jarmuż, następnie kawałki sera, na to kawałki ryby i polać wszystko sosem beszamelowym.