Podłużne bułeczki dyniowe
Niezaprzeczalną królową jesieni jest dynia. Moim ulubionym gatunkiem jest dynia Hokkaido, którą można jeść ze skórką. Po upieczeniu lubię ją zmiksować na puree. Dodaje je do ciasta drożdżowego np. na podłużne bułeczki. Idealne do hot dogów!
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- puree z dyni - 150 g
- letnia woda - 150 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Jeśli nie mamy gotowego puree z dyni to szykujemy je krojąc dynię na plastry (polecam Hokkaido, można jeść ze skórką), skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 stopniach 30 minut. Następnie miksujemy na gładkie puree.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z dyni, drożdże, sól. Stopniowo dodajemy letnią wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne.
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. dzielimy na 6 części. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę.
5. Bułki układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy makiem lub przyprawami. Pieczemy metodą góra-dół przez ok. 17 minut.
Upieczone bułki podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.