Ratatouille z kopytkami z semoliną
            
 
 Lubię kłaść na stół danie w dużym półmisku, tak aby każdy mógł sobie nakładać porcję ciepłego posiłku. Do warzywnego ratatouille zrobiłam kopytka z mąką semoliną. Teraz wiem, że tylko tą mąkę będę używać do kopytek. Kopytka są miękkie i smaczne.
Kopytka
 1 kg ziemniaków
 1 szklanka semolina
 jajo
 sól
Ratatouille
 bakłażan
 300 g pieczarek
 cukinia
 papryka
 1 puszka krojonych pomidorów
 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
 łyżeczka ziół prowansalskich
 1/2 łyżeczki oregano
 2 ząbki czosnku
 oliwa z oliwek 2 łyżki
 sól i pieprz do smaku
 papryczka chili ( opcjonalnie)
Ziemniaki obrać i ugotować. Przepuścić przez praskę i wystudzić.
 Kiedy ziemniaki się studzą zacząć przygotowywać ratatouille. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażana i obsmażyć na złoto. Przełożyć na talerz. Następnie obsmażyć pieczarki pokrojone na ćwiartki, dodać paprykę a na końcu cukinię i czosnek. Dodać bakłażany, dodać pomidory, zioła prowansalskie i oregano. Doprawić solą , pieprzem i chili. Dusić 25 minut. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dusić jeszcze 5 minut.
 Wierzch posypać natką lub świeżym tymiankiem.
 D o wystudzonych ziemniaków dodać szklankę semoliny i jajko. Zagnieść ciasto. Można podsypywać semoliną jeśli ziemniaki nie były zbyt mączyste.
 Ciasto przekroić na trzy części. Z każdej uformować wałeczki. Pociąć na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
 Ratatouille wyłożyć na półmisek i rozłożyć kopytka.
 Można także kopytka obsmażyć na złoty kolor.