Budyń jaglany z matcha, nerkowcami i żurawiną
Budyń jaglany zna chyba każdy. Ja zawsze dodaje jakieś orzechy aby IG był mniejszy. Tym razem do jaglanego kremu poszła herbata matcha, krem z nerkowców i żurawina.
na 4 porcje
3/4 szklanki kaszy jaglanej
500 ml napoju sojowego, migdałowego lub z nerkowców ( namoczyć 1/2 szklanki nerkowców w wodzie dzień wcześniej)
herbata matcha 1 łyżka
1 łyżka miodu rzepakowego
garść żurawin i nerkowców
Kaszę przelać wrzątkiem przesypać do garnka zalać mlekiem sojowym ( jeśli wcześniej namaczałaś nerkowce zmiksuje je ze szklanką wody, potem przecedź przez gazę i przelej całość do kaszy uzupełniając jeszcze szklanką wody. Po 15 minutach od gotowania sprawdź czy kasza jest miękka i zmiksuj na krem, dodaj miód, matchę i jeśli używałaś inny napój niż ten z nerkowców dodaj łyżkę kremu z nerkowców ( polecam taki: krem z nerkowców - jest bez cukru). Przełóż do naczyń i posyp posiekaną żurawiną i nerkowcami.