Muffiny wytrawne z jajek i warzyw z fetą
Najlepiej jeść je zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Są wtedy jak puchate baryłki. Mój mąż sceptycznie do nich podchodził, bo muffin brzmi słodko. Ale kiedy spróbował, stwierdził, że są pyszne. Jest fanem omletów, jajecznicy,więc muffiny docenił. Zimne też smakują i warto je zabrać w pudełku na drugie śniadanie do pracy.
Na 6 sztuk
6 jajek
1/2 cebuli
1/4 czerwonej papryki
trochę cukinii,
2 różyczki brokuła lub kalafiora
1/2 opakowania fety
olej
tymianek
oregano
Jajka wbić do miski i roztrzepać. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażyć cebulę paprykę i cukinię. Wystudzić lekko. Brokuła lub kalafiora porwać na małe kawałki i sparzyć wrzątkiem. Wszystko wrzucić do jaj. Doprawiać solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Na koniec dodać pokruszoną fetę.
Przelać do formy na muffinki. Piec do 30 minut w 180 stopniach C.
Podałam z chlebem żytnim z mąką z żołędzi.