Sernik crème brûlée

Zdjęcie - Sernik crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten sernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej czekolady, pokryty warstwą kremu crème brûlée, wykończonego słodką skorupką z karmelizowanego cukru. Ideał rozpływający się w ustach :)
Składniki na spód:
  • 190 g ciasteczek czekoladowych z dziurką
  • 100 g obranych orzechów laskowych
  • 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek (M)
  • 1 żółtko
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremowej 30%
Crème brûlée:
  • 420 ml śmietanki kremowej 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
Dodatkowo:
  • cukier do karmelizacji (około 6 łyżek)

Przygotować tortownicę o średnicy minimum 25 cm z odpinaną obręczą. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na proszek razem z obranymi orzechami laskowymi, dodać masło i zmiksować do połączenia. Masą wyłożyć dno oraz 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Można w tym celu użyć dna szklanki (fot.1). Wstawić do lodówki.
Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę lub zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, ewentualnie rozmiksować blenderem ręcznym. Do tego sernika wyjątkowo nie polecam serka z wiaderka. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku. Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach aż masa będzie gładka i jednolita przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier i miksować przez kolejną minutę. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkiem. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką (ma powstać gładka masa), następnie "zaprawić" czekoladę - dodawać po łyżce masę serową cały czas energicznie mieszając (w sumie dodać około 10 łyżek masy serowej). Do miski z masą serową dodawać stopniowo "zaprawioną" czekoladę miksując na małych obrotach miksera. Gładką masę wylać na spód z ciasteczek (fot.2), wyrównać powierzchnię szpatułką i wstawić sernik na kratkę do środkowej części piekarnika. Do "keksówki" na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 45 minut.
Czas na przygotowanie warstwy z crème brûlée, którą należy przygotować, kiedy piecze się sernik. W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem. Gdy zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. Żółtka przez pół minuty miksować mikserem na minimalnych obrotach (mają tylko połączyć się ze sobą, nie można ich ubić, napowietrzyć), następnie po łyżce dodawać do żółtek śmietankę, cały czas mieszając masę łyżką. Można też wlewać śmietankę cienkim strumieniem. Sernik wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go, cały czas ma być 120°C). Odczekać około 7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie łyżką (nie wlewać!) nakładać płynny krem na powierzchnię sernika (można wyłożyć najpierw kilka łyżek, odczekać aż krem zastygnie i uszczelni wolne przestrzenie, a dopiero później wyłożyć resztę kremu) (fot.3). Ostrożnie wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 60 minut w 120°C, aż krem się zetnie (ma być ścięty, ale na środku pozostanie miękki, dodatkowo zesztywnieje jeszcze w lodówce). Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony obkroić go nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić do lodówki na 1 noc lub kilkanaście godzin. Przechowywać w lodówce bez przykrycia.
Przed podaniem sernik posypać równą warstwą cukru. Opalić palnikiem karmelizując cukier (fot.4).
Źródło: kwestiasmaku.com

Zdjęcie - Sernik crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik crème brûlée - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Sernik bananowy z masą kajmakową i orzechami
3

Sernik bananowy z masą kajmako…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym
1

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto na śmietanie z jagodami
2

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasto  z wiśniami

Kruche ciasto z wiśniami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Murzynek z wiśniami
1

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Torcik z masą śmietanową i truskawkami

Torcik z masą śmietanową i tru…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie
4

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Sernik z musem czekoladowym
3

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik na zimno z mandarynkami + film
2

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Sernik z adwokatem

Sernik z adwokatem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Sernik wielkanocny
1

Sernik wielkanocny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty