Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie
Niewiele jest piękniejszych zapachów od świeżo upieczonego chleba i smażonej cebuli. Dlatego postanowiłam je połączyć i rozkoszować się aromatami cebulowego chleba orkiszowego na zakwasie.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- gałązka rozmarynu (same listki) - 1 szt.
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąka orkiszowa jasna typ 700 - 500 g
- cebula + łyżeczka masła klarowanego + sól, pieprz - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na klarowanym maśle z solą i pieprzem.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, podsmażoną cebulę, posiekany rozmaryn. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka posypanego mąką (na dnie położyłam gałązkę rozmarynu). Ciasto przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Chleb przerzucamy na wyłożoną pergaminem blachę. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy góra-dół i pieczemy chleb w 200 stopniach przez 30 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.