Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
przepis:
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Farsz do pierogów:
100 g fety
200 g świeżego szpinaku
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka utartego Grana Padano
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
masło do polania pierogów
płatki migdałowe
Szpinak opłukać i osuszyć.
Czosnek pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i przesmażyć go aż odparuje wodę.
Kaszę wymieszać ze szpinakiem, dodać fetę, sól, pieprz i Grana Padano.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi polać zrumienionym masłem i posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Farsz do pierogów:
100 g fety
200 g świeżego szpinaku
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
1 łyżka utartego Grana Padano
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz
masło do polania pierogów
płatki migdałowe
Szpinak opłukać i osuszyć.
Czosnek pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i przesmażyć go aż odparuje wodę.
Kaszę wymieszać ze szpinakiem, dodać fetę, sól, pieprz i Grana Padano.
Ciasto rozwałkowywać partiami, wykrawać z niego krążki i nadziewać farszem.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi polać zrumienionym masłem i posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi.