Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami

Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami
Zdjęcie - Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ok. 700 g filetu z łososia
  • 400 g pomarańczy (2 pomarańcze)
  • 400 g szpinaku
  • 120 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 45 ml syropu klonowego lub miodu
  • 30 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Łososia kroimy na kawałki.

W szerokim naczyniu mieszamy sos sojowy, 60 ml oleju Kujawski, syrop klonowy, skórkę otartą i wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i sok z cytryny. W marynacie zanurzamy kawałki łososia i odstawiamy na 10 minut.Na pozostałym oleju smażymy szpinak. Gdy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak posypujemy migdałami i mieszamy. Zestawiamy z ognia.

Rozgrzewamy drugą patelnię i smażymy na niej rybę razem w większością marynaty.

Gdy łosoś z jednej strony się zarumieni, odwracamy go na drugą stronę i układamy obok cząstki drugiej pomarańczy. Dosmażamy i podajemy na szpinaku razem z cząstkami pomarańczy. 



Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut 

Kategorie przepisów