Batoniki proteinowe z masłem orzechowym i kakao udały się świetnie, dlatego postanowiłam wypróbować inne wersje. Kokosowa okazała się równie pyszna. Do przygotowania takich batoników nadaje się tylko roślinne białko, prawdopodobnie ze względu na zawartość błonnika. Można je jednak kupić bez problemu, więc polecam, nie tylko trenującym
Mejadra – to danie o wdzięcznej nazwie podobno wywodzi się niemal z czasów starożytnych. Mimo, że na pierwszy rzut oka nie jest niczym wykwintnym, jest niesamowite. Jego intensywny smak i aromat dociera do naszych najodleglejszych receptorów, rozgrzewa i poprawia nastrój. Niemal od pierwszej łyżki
Ja je uwielbiam i bardzo cieszę się, że można dostać je coraz częściej także w Polsce. Sposób przygotowania pimientos de Padrón jest banalny. Wystarczy usmażyć je na oliwie i posypać grubo ziarnistą solą. Pycha
Na śniadanie zjedliśmy gorącą polentę z ekologicznej kaszy kukurydzianej ze szczyptą soli himalajskiej, miodem akacjowym z prażonymi orzechami piniowymi, kwaśną żurawiną do przełamania smaku i pestkami dyni na podniesienie odporności
Dziś w słodką podróż zabieram Was do Szkocji.
Mam dla Was przepis na Drop Scones – czyli szkockie naleśniki/placuszki wizualnie przypominające amerykańskie, puszyste pancakes.
Po wyrośnięciu smarujemy je cynamonowym masłem i posypujemy śliwkami. Zawijamy jak norweskie Kanelsnurrer, czyli ślimaki. Dzięki temu są cudownie delikatne, a wypływające z nich cynamonowe ciasto sprawia, że z zewnątrz stają się chrupiące
Oryginalne są upieczone jako duże, zwinięte i zrośnięte bułki (klik). My potrzebowałyśmy deseru na imprezę. Stąd pomysł na mniejsze. Uformowane w formie do muffinek sprawdziły się idealnie. Upieczone przez moją córkę Izę. Przepyszne
Krem orzechowy, który chciałam Wam dzisiaj pokazać to wbrew mylącej nazwie nie pasta z orzechów do smarowania na kanapkach :) Będzie za to idealny do przełożenia ciasta lub tortu, udekorowania babeczek czy nadziania ptysiów
Macie taki deser, który kojarzy Wam się z dzieciństwem i smakami najmłodszych lat?
Dla mnie zdecydowanie jest to owocowa galaretka w szklance lub pucharkach.
Lata mojego dzieciństwa to nie były czasy wymyślnych deserów, a i moja mama wtedy też nie lubiła piec.
Najczęściej przyrządzała więc nam galaretki w pucharkach z bitą śmietaną – w różnych smakach i różnych kolorach.
Wczoraj wieczorem zerwałam pigwy. Pomyślałam że zrobię z nich galaretkę, w której substancją żelującą jest agaranta. Galaretka jest z kurkumą i imbirem, posłodzona miodem akacjowym. Skropiliśmy ją sokiem z cytryny
Upiekłam dziś delikatne bułeczki z dodatkiem kefiru. Pachną i smakują cudownie dzięki ziołom, które można oczywiście skomponować dowolnie. Ja wybrałam rozmaryn, koperek i natkę pietruszki. Bułeczki mają charakterystyczny przedziałek, a ja chętnie podzielę się przepisem.
Dziś spontaniczny obiad. Pomysł zaczął się od pięknej brukselki w lokalnym warzywniaku i smaku na „coś mięsnego i z makaronem”. Zapraszamy Was na penne z brukselką i boczkiem.
Kuszą na straganach i w warzywniakach rumianą skórką, miękkim miąższem i słodkim smakiem. Nie wiem czy wiecie, ale morele to jedne z najbardziej wartościowych owoców. Zawarte w nich składniki odżywcze są antidotum na wiele dolegliwości. Pomarańczowo-żółtą barwę zawdzięczają beta-karotenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem. Są też bogate w wiele witamin i minerałów, jak choćby żelazo, potas, wapń, fosfor, witaminy B, C, PP i błonnik oczywiście.
Czy Wy też macie fioła na punkcie fig? U mnie każde zakupy w trakcie sezonu kończą się porwaniem chociaż kilku sztuk. Figi uwielbiam pałaszować solo albo z dobrym serem. Szczególnie przepadam za wersją na słono z serem kozim lub na słodko z ricottą. W zależności od nastroju wybieram jedną opcję i serwuję na śniadanie. Tym razem wygrały chrupiące grzanki z kremową ricottą, świeżymi figami, złotym miodem i lekko zarumienionymi płatkami migdałów.