Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami

Zdjęcie - Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ach moje ukochane, najukochańsze bakłażany... Uwielbiam w każdej postaci. Na zimno i na ciepło. Z mięsem lub z warzywami. Każde:-)

Zdjęcie - Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki,
  • 1 papryka czerwona lub żółta ,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa za'atar.

za'atar (przyprawa arabska):

  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka sumaku,
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Za'atar najpierw przygotować. W moździerzu utłuc przyprawy. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Naciąć głęboko miąższ w poprzek tak aby powstała kratka. Posolić i pozostawić na 30 minut. Następnie spłukać sól, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, posypać przyprawą za'atar i podpiec do miękkości w 180 stop. C. Przepłukać dwukrotnie soczewicę i ugotować w szklance wody przez 5-10 minut. W tym czasie jak bakłażan będzie się podpiekał podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę, czosnek i na koniec obrane pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko będzie miękkie dodać ugotowaną soczewicę. Bakłażany wyjąć z pieca i łyżką wydrążyć część miąższu. Dodać go do farszu. Wymieszać. Nakładać na połówki bakłażanów. Zapiekać około 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki lub inną ulubiona zieleniną.
Zdjęcie - Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów