Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami
Ach moje ukochane, najukochańsze bakłażany... Uwielbiam w każdej postaci. Na zimno i na ciepło. Z mięsem lub z warzywami. Każde:-)
Składniki:
- 2 bakłażany,
- oliwa z oliwek,
- 1 cebula,
- 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki,
- 1 papryka czerwona lub żółta ,
- sól, pieprz,
- przyprawa za'atar.
za'atar (przyprawa arabska):
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka sumaku,
- 1 łyżka prażonego białego sezamu,
- 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Za'atar najpierw przygotować. W moździerzu utłuc przyprawy. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Naciąć głęboko miąższ w poprzek tak aby powstała kratka. Posolić i pozostawić na 30 minut. Następnie spłukać sól, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, posypać przyprawą za'atar i podpiec do miękkości w 180 stop. C. Przepłukać dwukrotnie soczewicę i ugotować w szklance wody przez 5-10 minut. W tym czasie jak bakłażan będzie się podpiekał podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę, czosnek i na koniec obrane pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko będzie miękkie dodać ugotowaną soczewicę. Bakłażany wyjąć z pieca i łyżką wydrążyć część miąższu. Dodać go do farszu. Wymieszać. Nakładać na połówki bakłażanów. Zapiekać około 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki lub inną ulubiona zieleniną.