Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drożdżówki ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ! A polane lukrem to dopiero poezja 🙂 W sezonie śliwki najczęściej wykorzystuję do drożdżowych wypieków, na powidła śliwkowe i knedle. A wy w jakiej postaci uwielbiacie śliwki ?

Ciasto drożdżowe wyszło mi bardzo delikatne i puszyste i bardzo łatwo było mi formować z niego drożdżówki. Jako nadzienia użyłam śliwek z syropu mojej babci, ale spokojnie możecie użyć świeżych owoców czy powideł.

Lukier zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polałam nim przestudzone drożdżówki ze śliwkami. Wyszło mi go trochę za dużo, więc przelałam lukier do słoika i włożyłam do lodówki (Będzie do kolejnych wypieków).

Drożdżówki z tego przepisu ze względu na to, że nie zawierają mleka krowiego i masła mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy czy kazeiny.

Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miodu lub cukru
50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )
20 g świeżych drożdży
1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego
garść orzechów włoskich
Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sposób wykonania:


Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.

Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drożdżówki ze śliwkami i lukrem Pyszne i szybkie drożdżówki ze śliwkami i lukrem. Bez mleka i masła. Kategorie: Ciasta, Drożdżówki Kuchnia: Bez masła, Bez mleka Tagi: drożdżówki Czas przygotowania: 45 minutes Cook Time: 25 minutes Całkowity czas: 1 hour 10 minutes Ilość porcji: 8 drożdżówek Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki500 g mąki pszennej
    1 jajko
      60 g miodu lub cukru
        50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )
          20 g świeżych drożdży
            1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego
              garść orzechów włoskich
                Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki
                  Sposób wykonania
                  • Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.
                  • Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
                  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
                  • Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.
                  Zdjęcie - Drożdżówki ze śliwkami i lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

                  Przepisy z tych kategorii

                  Drożdżówki z owocami lata

                  Drożdżówki z owocami lata

                  Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
                  Ostra Na Słodko

                  Drożdżówki z serem i malinami
                  1

                  Drożdżówki z serem i malinami

                  Iwona Iwona
                  Smakowity blog kulinarny

                  Bułeczki z owocami

                  Bułeczki z owocami

                  Tosia Tosia
                  Smakowity chleb

                  Stefanka

                  Stefanka

                  Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
                  Cynamonowe szczęście

                  Orkiszowy chleb cebulowy na zakwasie

                  Orkiszowy chleb cebulowy na za…

                  Tosia Tosia
                  Smakowity chleb

                  Kiszona rzodkiewka

                  Kiszona rzodkiewka

                  AZgotuj! AZgotuj!
                  AZgotuj

                  Przepisy z tych kategorii

                  Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

                  Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

                  Kardamonowy Kardamonowy
                  Kardamonovy

                  Cytrynka
                  1

                  Cytrynka

                  Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
                  Cynamonowe szczęście

                  Tort urodzinowy Honda
                  1

                  Tort urodzinowy Honda

                  Gosia17 Gosia17
                  Wędrówki po kuchni

                  Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
                  1

                  Dutch baby z karmelizowanym ja…

                  figmara figmara
                  figowe smaki

                  Owsianka z prażonymi jabłkami
                  1

                  Owsianka z prażonymi jabłkami

                  Posmakujto! Posmakujto!
                  Posmakujto!

                  Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
                  1

                  Placki na mleczku kokosowym z…

                  napiecyku napiecyku
                  napiecyku