Drożdżówki ze śliwkami i lukrem
Drożdżówki ze śliwkami to jedne z moich ulubionych ! A polane lukrem to dopiero poezja ? W sezonie śliwki najczęściej wykorzystuję do drożdżowych wypieków, na powidła śliwkowe i knedle. A wy w jakiej postaci uwielbiacie śliwki ?
Ciasto drożdżowe wyszło mi bardzo delikatne i puszyste i bardzo łatwo było mi formować z niego drożdżówki. Jako nadzienia użyłam śliwek z syropu mojej babci, ale spokojnie możecie użyć świeżych owoców czy powideł.
Lukier zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu i polałam nim przestudzone drożdżówki ze śliwkami. Wyszło mi go trochę za dużo, więc przelałam lukier do słoika i włożyłam do lodówki (Będzie do kolejnych wypieków).
Drożdżówki z tego przepisu ze względu na to, że nie zawierają mleka krowiego i masła mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy czy kazeiny.
Składniki:
500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miodu lub cukru
50 g oleju (użyłam z orzechów włoskich )
20 g świeżych drożdży
1 szkl. lekko ciepłego mleka roślinnego lub zwykłego
garść orzechów włoskich
Dżem śliwkowy, śliwki w syropie lub świeże śliwki
Sposób wykonania:
Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować. Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.
⠀
- Mieszamy ciepłe (nie gorące) mleko z drożdżami i dwoma łyżkami cukru. Przykrywamy i odstawiamy na chwile, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Przesiewamy do miski mąkę, mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy, zaczyn drożdżowy, jajko, miód i na końcu olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. Ciasto dzielimy na mniejsze kulki i rozpłaszczamy je na okrągły placek. Na środek nakładamy powidła śliwkowe, odsączone śliwki z syropu lub świeże owoce i zawijamy boki do środka. Drożdżówki układamy w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch jajkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Pieczemy ok. 20-25 min.
- Gotowe drożdżówki studzimy na kratce. Przestudzone polewamy lukrem i posypujemy orzechami.