Ziołowy omlet z grzybami
Jeśli wyobrazimy sobie leniwy sobotni poranek, taki kiedy nie musimy się nigdzie spieszyć i mamy trochę czasu na przygotowanie wyjątkowego śniadania. A na to śniadanie warto (ba! wręcz trzeba!) przygotować coś wyjątkowo pysznego. Takim daniem na pewno będzie lekki, wilgotny omlet podany z dodatkiem grzybów- przecież akurat mamy am szczyt jesiennego na nie sezonu.
Jeśli omlet z grzybami ma stać się daniem śniadaniowym (bo przecież może być też lekkim obiadem w zestawie z miską sałaty), grzyby można z powodzeniem przygotować dzień wcześniej, a rano zając się tylko przygotowaniem samego omletu, co zajmie jakieś 5 minut.
Usmażenie dobrego omleta to nie fizyka kwantowa, warto jednak poznać kilka zasad, które doprowadzą nas do omletowego mistrzostwa. Znajdziecie je w osobnym wpisie (TU LINK), który poświęciłam w całości smażeniu omletów. Serdecznie zapraszam, aby zerknąć na technikę smażenia, która pozwoli cieszyć się idealnie delikatnym omletowym plackiem.
Podaję proporcje na 1 dużą porcję omleta z grzybami.
Składniki:- prawdziwek - 1 dorodna sztuka
- jajko - 3 szt
- koperek - 1 łyżka, posiekany
- pietruszka - 1 łyżka, posiekana (+ do posypania wierzchu)
- szczypior - 1 łyżka, posiekany
- woda - 1 łyżka
- masło - 2 łyżki
- ser kozi - 2 plastry, ew. żółty
- sól, pieprz - do smaku
Grzyby pokrój w cienkie plastry i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym maśle. Odstaw.
Na tą samą patelnię włóż resztę masła. Gdy się rozpuści, rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni naczynia.
Jajka roztrzep widelcem z wodą i szczyptą soli, dodaj posiekany koperek, natkę i szczypior. Wymieszaj. Mieszankę wlej na patelnię.
Odczekaj 10 sekund, aż jajka lekko się zetną na brzegach, a następnie szpatułką (najwygodniej silikonową) zagarniaj jajka z brzegów do środka, równocześnie ruszaj patelnią, aby w powstałe wolne miejsca wpłynęła nie ścięta jeszcze masa jajeczna.
Na środku omletu ułóż plastry koziego sera.
Po kolejnych 15-30 sekundach omlet jest gotowy!
Delikatnie zsuń go na brzeg patelni, aby spadając na talerz zwinął się w luźny rulon z serem w środku.
Na wierzchu ułóż plastry usmażonych prawdziwków, posyp natką i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dodać też np. kawałki miękkiego serka koziego.