Chleby na bazie mąki z samopszy mają charakterystyczny żółtawy kolor i orzechowy posmak, dlatego zdecydowałam, że do ciasta dodam jeszcze nasiona słonecznika i orzechy włoskie.
Sezon na śliwki w pełni i tak samo jak u nas musi być ciasto ze śliwkami, tak samo jest z pierogami :-) Nie mogłam się doczekać, bo je uwielbiam :-) Mam nadzieję, że Wy też lubicie i robicie
Ciasto jogurtowe to jest mój absolutny hit. Wszyscy zawsze myślą, że to drożdżowe – jest puszyste, mięciutkie i świetnie trzyma dużo owoców i kruszonki. Od drożdżowego różni się tylko jednym: czasem przygotowania
Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców.
Paris Brest to francuski deser, który powstał w 1891 r. z okazji wyścigu kolarskiego na trasie Paryż-Brest-Paryż. Podobno zyskał popularność dlatego, że jest bardzo kaloryczny. A jak wiadomo, po takim wysiłku jak jeżdżenie na rowerze należy uzupełnić stracone kalorie ;) Swoim kształtem miał przypominać koło roweru
Francesinha to chyba najbardziej absurdalna rzecz, jaką jadłem. Pod tą filigranową nazwą kryje się prawdziwa bomba kaloryczna. Portugalczycy zazdrościli francuzom tak bardzo croque monsieur, że postanowili go trochę podtuczyć i stworzyć danie, przy którym dietetycy łapią się za głowę.
Bolas de Berlim to po polsku berlińskie pączki. Mimo że przywędrowały one do Portugalii z Niemiec, to nie brakuje tutaj iberyjskich aromatów. Są nadziane wybornym kremem creme pasteleiro — portugalską odmianą crème pâtissière z dodatkiem cynamonu, wanilii i skórki cytrynowej. Wierzch Bolas de Berlim musi być obowiązkowo posypany cynamonowym cukrem, chrzęszczącym pod zębami. To, co również je wyróżnia, to fakt, że nie nadziewa się ich szprycą, lecz przecina prawie do końca niczym kanapkę i smaruje kremem.
Zeszłoroczna wizyta na Roztoczu, obfitowała w ciekawe odkrycia, również te kulinarne. Jednym z nich był pstrąg pieczony z czosnkiem, zjedzony po spektakularnej ucieczce, przed ulewnym deszczem w Chacie Rybaka
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na gofry z dodatkiem budyniu waniliowego. Moje dzieci ostatnio uwielbiają placuszki, naleśniki z budyniem właśnie. Dlatego też dodałam budyń do gofrów. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące i delikatne. Najlepsze na świeżo, więc najlepiej zrobić jedną porcję, a potem ewentualnie dorobić
Pyszne, wilgotne, a przede wszystkim zdrowe, idealne by zabrać je ze sobą do pracy, czy na piknik, albo po prostu zjeść na podwieczorek czy kolację. W wersji dla dorosłych proponuję je nieco bardziej przyprawić
Kuchnia turecka skrywa wiele, ale to naprawdę wiele wegetariańskich i wegańskich skarbów. Jednym z nich z pewnością jest incir uyutması, czyli w dosłownym tłumaczeniu śpiące figi. Idealny pomysł na przepyszne śniadanie w 5 minut! Najlepiej będzie przygotować je wieczorem, żeby figi zdążyły się wyspać przez noc w lodówce.
Zmiksuj więc dojrzałego banana z malinami i naturalnym jogurtem, bogatym w białko i dobroczynne bakterie, a otrzymasz pyszny, prozdrowotny napój. Nie znam lepszego sposobu na drugie śniadanie
Pudding z tapioki to ostatnio jedna z moich ulubionych przekąsek! Tapioka to rodzaj skrobii, otrzymywanej z manioku. Po ugotowaniu zamienia się w przezroczyste miękkie kuleczki. Sam przepis na pudding jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować zamieniając mleko krowie na roślinne lub dodając ulubione dodatki.