Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą

Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą

Bogato nadziane babeczki kefirowe, z kawałkami jabłek i gorzkiej czekolady. Nadzienia jest tak dużo, że bałam się, czy delikatne ciasto nie upadnie pod jego słodkim ciężarem ?

Nic z tych rzeczy, babeczki są jak trzeba, bardzo delikatne, wilgotne i smakowite. Będą doskonałym pomysłem na deser i drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych łasuchów ?

Zdjęcie - Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na muffiny z jabłkami i czekoladą / 14 sztuk

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 100 g czekolady ( u mnie gorzka )
  • 1 i 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody

Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę.

Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki.

Do jednej miseczki daj przesiane mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę, pomieszaj składniki.

Do drugiej daj mokre składniki i starannie wymieszaj rózgą kuchenną.

Połącz składniki mokre i suche. Dodaj jabłka i czekoladę. Całość mieszaj krótko, tylko do połączenia.

Foremkę na muffiny, wypełnij papilotkami. Każdą napełnij ciastem. Babeczki piecz w temperaturze 180 stopni, około 25 minut, do czasu, kiedy się mocno zarumienią.

Muffiny najlepiej smakują na następny dzień ? Smacznego ?

Zdjęcie - Wilgotne babeczki z jabłkami i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów