Chleb z płaskurki na zakwasie
Niedawno zaczęłam swoje kuchenne eksperymenty ze starymi odmianami pszenicy – samopszą i płaskurką. Dzisiaj na tapecie płaskurka, z której upiekłam chleb na zakwasie. Patrzcie jaka skórka!
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 300 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- pełnoziarnistej mąki z płaskurki - 500 g
- nasion słonecznika - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, ziarna słonecznika, dodajemy aktywny zakwas i sól. Stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie plastyczne.
2. Przekładamy je do formy keksówki (10x23cm) wyłożonej pergaminem, wierzch wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Delikatnie dociskamy zwilżoną wodą dłonią. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metoda góra-dół przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.