Pumpernikiel ze śliwkami

Pumpernikiel ze śliwkami

Zdjęcie - Pumpernikiel ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubicie pumpernikiel? Co prawda wypieka się go z mąki razowej, ale swój ciemny kolor zawdzięcza także takim dodatkom jak melasa i kakao. Tradycyjnie wypieka się go w niskiej temperaturze przez 10 godzin. Ale da się go także przygotować w domu w szybszej wersji.

Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min

Składniki :

  1. letnia woda - 250 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  4. suszonych drożdży instant - 5 g
  5. mąka żytnia typ 720 - 200
  6. melasy trzcinowej lub syropu daktylowego - 60 g
  7. kakao - 1 łyżka
  8. świeżych lub suszonych śliwek - 100 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojone drobno śliwki, kakao, melasę lub syrop daktylowy, sól i drożdże. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut, aż stanie się plastyczne.
2. Kwadratową niską formę lub żeliwną patelnię (23 cm) smarujemy oliwą i zwilżoną wodą dłonią przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 30 minut w 180 stopniach.
Upieczony pumpernikiel podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Pumpernikiel ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pumpernikiel ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pumpernikiel ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów