Złociste placki z cukinii i sera
Placki z cukinii znają chyba wszyscy. Dzisiaj przedstawiam moją ostatnią wersję. Wykorzystałam żółtą odmianę i dodałam sporo czosnku, koperku oraz koniecznie parmezan, który świetnie doprawia placki.
Składniki- cukinia - 1 szt.
- jajko - 1 szt.
- maka - 3 lyzki
- starty parmezan - 5 lyzek
- koperek - 2 lyzki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 zabki
- sol - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smazenia
Umyta cukinie zetrzec na tarce razem ze skora, odcisnac sok i przelozyc do miski. Dodac pokrojona w kostke cebule, przecisniety przez praske czosnek, posiekany koperek, starty ser. Dodac jajko i wymieszac. Wsypac make, sol i pieprz i znowu wymieszac.
Rozgrzac olej na patelni, klasc malymi porcjami mase z cukinii. Smazyc na rumiano z jednej strony nastepnie przewrocic na druga strone. Podawac natychmiast. Najlepiej smakuja na cieplo.
Smacznego:)