Zupa krem z pieczarek i kalafiora
Zupa krem z pieczarek i kalafiora jest delikatna, lekka i słodkawa. Lubię tradycyjną pieczarkową z kawałkami grzybów i warzyw ale zdecydowanie wygrywają u mnie zupy krem ?
Do tego domowe grzanki ziołowe i pianka z mleka sojowego – nic więcej nie trzeba !
Dodatkowo zupa jest niskokaloryczna i spokojnie może być spożywana przez osoby na diecie.
Porcja zupy bez grzanek: 160 g / 65 kcal
Zupa krem z pieczarek i kalafiora zasmakuje też niejadkom,
którzy wybierają pieczarki z zupy ?
Składniki:
1 główka kalafiora
150 g obranych pieczarek
1 l bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Sól, pieprz
Mleko sojowe (dobre do spieniania)
Grzanki:
Kilka kromek chleba
1 łyżka oleju
ulubione zioła
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzanki:
Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut.
Pianka:
Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).
Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami.
Lubicie zupy ? Koniecznie zobaczcie też inne przepisy !
- Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
- Chłodnik z botwiny
- Zupa krem z zielonego groszku
- Zupa krem z marchewki i batata
- 1 główka kalafiora
- 150 g obranych pieczarek
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
- Mleko sojowe dobre do spieniania
- Kilka kromek chleba
- 1 łyżka oleju
- ulubione zioła
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone w pióra pieczarki. Przekładamy do garnka. Dodajemy różyczki kalafiora i przyprawy. Zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy ok. 20-25 min, aż kalafior będzie miękki. Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ulubioną mieszankę ziół. Podsmażamy grzanki kilka minut.
- Mleko sojowe podgrzewamy w garnuszku. Jak zrobi się gorące za pomocą spieniacza elektrycznego lub ręcznego robimy piankę (ważne aby kupić mleko, które się spienia, polecam niebieskie mleko sojowe firmy “Joya”).
- Zupę nalewamy do słoiczków lub misek, na wierchu kładziemy piankę. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki i ziołowymi grzankami.