Magdalenki to puszyste i delikatne francuskie ciasteczka. Jeden z pierwszych i zarazem łatwiejszych przepisów, jakich nauczyłam się podczas mojego kursu w Le Cordon Bleu. Zwyczajowo mają kształt muszelek i do ich upieczenia wykorzystuje się specjalną formę.
Brzoskwinie umyć i pociąć na cząstki ( ja przelewam wrzątkiem i zdejmuję skórkę). Przełożyć do rondla i podlać wodą. Smażyć kilka minut, aby się nie rozpadły, doprawić wanilią.
Co zrobić, gdy banany dojrzały już tak, że dzieci kręcą na nie nosem, zamrażarka jest pełna mrożonych malin, a krzewy na działce uginają się pod ciężarem jeżyn? To jasne – trzeba zakasać rękawy i upiec rodzinie coś pysznego! Tym razem zrobiłam banana bread z owocami leśnymi i cytrynowym lukrem, który jest po prostu przepyszny,
Nie ma to jak dobra zapiekanka :-) U nas tym razem z boczkiem, pieczarkami, kukurydzą, makaronem, pomidorkami i natką pietruszki :-) Wyszła pyszna, polecam
Przepyszna propozycja na szybki obiad. Filet kurczaka, zatopiony w sosie z marchewką i groszkiem z dodatkiem cebulki, czosnku i ziół. Za sprawą warzyw, sos ma łagodny, lekko słodki smak. Całość najlepiej podaj z dowolnym gatunkiem kaszy, będzie pysznie 🙂
Dzisiaj coś dla miłośników sałatek ze świeżych warzyw. Lekka i bardzo smaczna sałatka, która może stanowić zarówno danie obiadowe jak i zdrową przekąskę między posiłkami.
Moim ulubionym jesiennym warzywem jest oczywiście dynia i zawsze od września do listopada bardzo często pojawia się w mojej kuchni. To bardzo wdzięczne warzywo, które wykorzystuję do przygotowania zup, słodkich i wytrawnych wypieków, dań mącznych: kopytek, gnochi, pierogów i naleśników. Do moich ulubionych jesiennych przysmaków dołączają te oto wegańskie kotleciki z dynią.
Witajcie, tu Wasza Doktor, Doktor Quinn. Co prawda nie jestem królową zdrowego odżywiania, ale wiem co jem i dzięki temu dobrze się czuję i raczej (tfu tfu) nie choruję (no dobra, czasem na kaca).
Wiecie co robią lekarze w kuchni? Leczo!
A pęczak się śmieje i pęcznieje, bo oto kaszotto, które leczo
Dżem śliwkowy to ostatnio u mnie temat na czasie. Moja mama ma w ogrodzie dużą śliwę, więc przyczyniam się trochę do wykorzystania tych rodzinnych plonów :) Mogło by się wydawać, że dżemy to taki oczywisty temat, tymczasem okazuje się, że ile domów tyle sposobów
Czy są tu miłośnicy grzybobrania? Czekamy na jesienne zbiory, oby grzyby rosły jak po deszczu! A na razie polecam wykorzystać pieczarki do szybkich podpłomyków, które można przygotować na patelni.
Do potrawy dorzuciłem mnóstwo bliskowschodnich przypraw, które przywiozłem w szalonych ilościach z Izraela. Dzięki nim purée nabrało fantastycznego smaku. Tak bardzo mi to danie posmakowało, że postanowiłem je później powtórzyć w wersji z kaczką na bogato
Dziś przedstawiamy przepis zainspirowany Kwestią smaku. Ciasto bez pieczenia, delikatne i lekkie, idealne na lato, a do tego o wyglądzie niczym wypiek z kawiarni. Zapraszamy na sernik bez pieczenia z borówkami na kakaowym spodzie
Sernik bez sera na spodzie z herbatników to wyśmienity deser na bazie śmietany imitujący prawdziwy sernik. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje.