Uwielbiam azjatyckie smaki – i chociaż zapach sosy rybnego nie należy do najprzyjemniejszych to nieodmiennie kojarzy mi się z Bangkokiem i przywołuje piękne wspomnienia. Do Azji podeszłam jednak nieco inaczej – dodając polską rzodkiewką i chrupiące ogórki i marchewkę. Specjalnie na odmianę od tradycji – surówka azjatycka z wodorostami i nasionami konopi.
Kruchy mazurek z orzeźwiającym lemon curd oraz słodkimi bezikami, to moja ostatnia świąteczna propozycja na tegoroczną Wielkanoc. Żeby było jeszcze ciekawiej część masła zastąpiłam olejem kokosowym co nadało ciastu dodatkowego smaku. Wy możecie zrobić tradycyjne ciasto z masłem, albo całkowicie zastąpić masło olejem.
Dzisiaj prosty przepis na prosty pszenny chleb. Nie potrzeba tu zakwasu, ale ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia). Dzięki nim chlebek dłużej zachowa świeżość. Jak długo dokładnie nie wiem, bo zazwyczaj trzeciego dnia już go nie ma
Jak co miesiąc wzięłam udział w kwietniowej piekarni na zaproszenie Amber. Chleb, zaproponowany przez Gucia, okazał się pyszny i na pewno zawita u nas na świątecznym stole.
Sprężyste, nieprzyzwoicie cytrynowe, idealne do wielkanocnego koszyczka.Babeczki cytrynowe!Przepis stworzyłam z myślą o wszystkich tych, którzy muszą ograniczać lub nie mogą spożywać nabiału.Babeczki piekłam w idealnej do tego typu wypieków silikonowej foremce, a do ich przygotowania nie będziesz potrzebować miksera.
Do przygotowania moich popsów wykorzystałam proste babeczki waniliowe. Można upiec je nawet 2 dni wcześniej albo wykorzystać kilka, które zostanie po deserze ;)
Wielkanoc bez chałki to straszna chała! W te święta proponuję upiec cytrynową chałkę. Na warkoczu z trzech pasm można dodatkowo zapleść mniejszy warkoczyk lub przygotować z ciasta „pióropusz” przy pomocy nożyczek.
Dziś klasyka gatunku czyli mazurek z kajmakiem. Podobno istnieją też specjalne blaszki do mazurków, u mnie w tej roli świetnie sprawdziła się blaszka na tartę (polecam Wam te z wyciąganym dnem, to sporo ułatwia) o średnicy 25 cm.
Od kilku ładnych lat ten mazurek pozostaje niezmiennie naszym ulubionym.Kruchy, maślany spód i kremowe, chałwowe wnętrze otulone deserową czekoladą. Mazurek przygotowałam na bazie kruchego ciasta z dodatkiem mąki migdałowej. Dzięki temu kruchy spód ciasta stał się jeszcze bardziej chrupiący.
Jeśli szukacie czegoś prostego na ostatnią chwilę i macie w kuchni dojrzałe banany, to gorąco polecam Wam mój dzisiejszy przepis.Muffiny piekłam dziś rano. Powstały na szybko i przez totalny przypadek, bo tak bardzo chciało mi się odmiany od tradycyjnych bab i mazurków.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i wsypujemy posiekany czosnek, przesmażamy minutę, mieszając, a następnie dodajemy pokrojone cukinie i wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy purèe z pomidorów, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przyprawą do sosu arrabbiata. Mieszamy wszystko razem i gotujemy kilka minut pod przykryciem...
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki, w tym roku będzie to kolorowa babka z cukrem pudrem. Jest nie tylko wyśmienita, delikatna, mięciutka, rozpływająca się w ustach, ale do tego wygląda uroczo. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu wypiek który zachwyci nie jedno podniebienie.
Na obiad polecam Wam halibuta pod kolorową pierzynką. Taka kolorowa mi wyszła, zużyłam to co mi zalegało. Rybka wyszła pyszna, na pewno jeszcze ją powtórzę, bo nawet dzieciom bardzo smakowała mimo iż do pierzynki dodałam chilli, które było mało ostre, to chyba dlatego nikt nie narzekał ;-)