Potrawka z kalafiorem w sosie curry
Nie lubię monotonni w kuchni, tak samo smakujących zup, sosów, potrawek. Kurczak z ziemniakami, marchewką i kalafiorem w sosie curry, to dobra propozycja, na prosty obiad z orientalną nutą. Uniwersalny smak kalafiora, świetnie się wpisuje w potrawy o smaku curry. Wyrazisty smak potrawy, złagodzi mleczko kokosowe. Potrawka będzie smakowała w wersji wegetariańskiej, jak również z mięsem drobiowym i z rybą ?
Kalafiora w sosie curry, podaj jako samodzielne danie lub z odrobiną brązowego ryżu ?
Składniki na kalafiora w sosie curry- 1 mały kalafior
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 małe filety z kurczaka
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry lub łyżka domowej pasty curry*
- łyżka masła klarowanego
- świeża dymka do podania
- 1 duży ząbek czosnku
- mały kawałek obranego imbiru ( 2 cm ) lub kawałek trawy cytrynowej
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
- spora szczypta zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka kurkumy
- spora szczypta soli
Filety pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Kalafiora podziel na małe różyczki.
Jeżeli nie używasz, gotowej pasty curry, rozetrzyj składniki na domową pastę.
Na dużej patelni z grubym dnem, rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor, dodaj pastę curry i mleczko kokosowe. Gotuj chwilę, aż smaki się połączą.
Dodaj mięso, całość duś około 10 minut, na małym ogniu.
Dolej szklankę wody i dodaj warzywa. Całość duś mieszając, kolejne 15 minut pod przykryciem. Sos powinien lekko zgęstnieć, warzywa, powinny być miękkie, ale nie rozpadające się ?
Podaj solo lub z odrobiną ryżu. Przed podaniem, posyp świeżo posiekaną dymką. Smacznego ?