Wytrawne ciastka ze szpinakiem
Mój synek jest wielkim fanem tarty ze szpinakiem. To szybsza wersja tego dania- nie trzeba przygotowywać spodu z kruchego ciasta (używam dobrej jakości gotowego ciasta francuskiego), poza tym mniejsze porcje szybciej się pieką niż cała tarta, dlatego obiad/ciepła przekąska gotowa jest w mniej niż pół godziny. Szpinak w tym przepisie doprawiony jest fetą, parmezanem i dodatkowo twarogiem, nadzienie jest więc wyraziste w smaku i pożywne.
Żeby wytrawne ciastka dobrze się udały i ciasto pozostało cudownie chrupiące ważne, aby nadzienie nie było zbyt wilgotne- szpinak przed przygotowaniem farszu musi być dobrze odciśnięty, aby nie miał zbyt dużej ilości wody. Ciasto francuskie tez musi być prosto z lodówki (łatwiej będzie z nim pracować). Dodatkowo farsz musi być chłodny, przygotujcie go nieco wcześniej, aby dobrze ostygł- wtedy ciastka udadzą się idealnie.
Do przygotowania ciastek wykorzystałam mrożony szpinak, możecie jednak naturalnie wykorzystać świeży!
Ilość porcji jakie otrzymacie zależy oczywiście od tego,ile nadzienia nałożycie do ciastek i jak duże porcje przygotujecie.
Składniki:- szpinak - ok. 500 g (ważony po ugotowaniu i odsączeniu= ok. 900 g zamrożonego)
- jajko - 2 szt
- parmezan - ok. 100 g, świeżo tarty
- twaróg - ok. 100 g
- feta - ok. 100 g
- bułka tarta - 1/4 szklanki
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- olej - 2 łyżki
- sezam - ok. 2 łyżki, opcjonalnie
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
Szpinak rozmroź/przesmaż na patelni aż stanie się zupełnie miękki. Przełóż na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Ostudź.
Na patelnię wlej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek (możesz dolać odrobinę wody i poddusić je, aby były zupełnie miękkie).
Cebulę z czosnkiem dodaj do szpinaku. Dodaj także 1 jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną fetę oraz twaróg, tarty parmezan. Wymieszaj. Dopraw do smaku.
Schłodzone ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Na środek każdego nałóż porcję farszu, zostawiając min. 1 cm wolny brzeg dookoła nadzienia.
Roztrzep pozostałe jajko i posmaruj nim wolny brzeg wokół nadzienia.
Na wierzch nałóż drugi kawałek ciasta. Sklej dokładnie brzegi (najlepiej robić to od razu na blaszce, na której ciastka będą pieczone).
W górnej warstwie ciasta zrób kilka nacięć (aby nadmiar wilgoci mógł się wydostać w trakcie pieczenia). Wierzch posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Piecz do zarumieniania, ok. 25 minut w temp. 210 oC.