Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Wytrawne ciastka ze szpinakiem

Zdjęcie - Wytrawne ciastka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój synek jest wielkim fanem tarty ze szpinakiem. To szybsza wersja tego dania- nie trzeba przygotowywać spodu z kruchego ciasta (używam dobrej jakości gotowego ciasta francuskiego), poza tym mniejsze porcje szybciej się pieką niż cała tarta, dlatego obiad/ciepła przekąska gotowa jest w mniej niż pół godziny. Szpinak w tym przepisie doprawiony jest fetą, parmezanem i dodatkowo twarogiem, nadzienie jest więc wyraziste w smaku i pożywne.

Zdjęcie - Wytrawne ciastka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby wytrawne ciastka dobrze się udały i ciasto pozostało cudownie chrupiące ważne, aby nadzienie nie było zbyt wilgotne- szpinak przed przygotowaniem farszu musi być dobrze odciśnięty, aby nie miał zbyt dużej ilości wody. Ciasto francuskie tez musi być prosto z lodówki (łatwiej będzie z nim pracować). Dodatkowo farsz musi być chłodny, przygotujcie go nieco wcześniej, aby dobrze ostygł- wtedy ciastka udadzą się idealnie.

Zdjęcie - Wytrawne ciastka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania ciastek wykorzystałam mrożony szpinak, możecie jednak naturalnie wykorzystać świeży!

Zdjęcie - Wytrawne ciastka ze szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji jakie otrzymacie zależy oczywiście od tego,ile nadzienia nałożycie do ciastek i jak duże porcje przygotujecie.

Składniki:
  • szpinak - ok. 500 g (ważony po ugotowaniu i odsączeniu= ok. 900 g zamrożonego)
  • jajko - 2 szt
  • parmezan - ok. 100 g, świeżo tarty
  • twaróg - ok. 100 g
  • feta - ok. 100 g
  • bułka tarta - 1/4 szklanki
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • olej - 2 łyżki
  • sezam - ok. 2 łyżki, opcjonalnie
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
Przygotowanie:

Szpinak rozmroź/przesmaż na patelni aż stanie się zupełnie miękki. Przełóż na sitko i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Ostudź.

Na patelnię wlej olej, zeszklij drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek (możesz dolać odrobinę wody i poddusić je, aby były zupełnie miękkie).

Cebulę z czosnkiem dodaj do szpinaku. Dodaj także 1 jajko, bułkę tartą, rozdrobnioną fetę oraz twaróg, tarty parmezan. Wymieszaj. Dopraw do smaku.

Schłodzone ciasto francuskie pokrój na prostokąty. Na środek każdego nałóż porcję farszu, zostawiając min. 1 cm wolny brzeg dookoła nadzienia.

Roztrzep pozostałe jajko i posmaruj nim wolny brzeg wokół nadzienia.

Na wierzch nałóż drugi kawałek ciasta. Sklej dokładnie brzegi (najlepiej robić to od razu na blaszce, na której ciastka będą pieczone).

W górnej warstwie ciasta zrób kilka nacięć (aby nadmiar wilgoci mógł się wydostać w trakcie pieczenia). Wierzch posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Piecz do zarumieniania, ok. 25 minut w temp. 210 oC.

Kategorie przepisów