Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym


Kotlety ziemniaczane to fajny pomysł na obiad bez mięsa. Te są bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :)

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: "Sio-smutki!")
Kotlety ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka (1 ugotowane na twardo i 2 surowe)
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bułka tarta na panierkę

Sos pieczarkowy:
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża śmietana 18%
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze sosy: 1 szklanka bulionu


Kotlety: ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach, odstawić do ostudzenia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajko ugotowane na twardo również zetrzeć na tej tarce. Cebulę obrać i przesmażyć na złoto, dodać do ziemniaków. Następnie wrzucić pozostałe składniki, czyli surowe jajka, chrzan, szczypiorek, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Sos: cebulę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Wtedy wrzucić pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki, posolić je i smażyć aż odparuje płyn. Wlać śmietanę (i ewentualnie bulion). Po chwili dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wymieszać i podawać na ciepło z kotletami.

Zdjęcie - Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z budyniem i truskawkami

Naleśniki z budyniem i truskaw…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto na śmietanie z jagodami
2

Ciasto na śmietanie z jagodami

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z kurkami
1

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sałatka z makaronem ryżowym, ogórkami i fetą

Sałatka z makaronem ryżowym, o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Pieczone młode ziemniaki
1

Pieczone młode ziemniaki

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
3

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą
1

Pieczone bataty ze szparagami…

food² food²
Food Square

Kluski ziemniaczane nadziewane
1

Kluski ziemniaczane nadziewane

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy