Tę pastę, która nazywana jest też roślinnym twarożkiem, odkryłam stosunkowo niedawno. Kiedyś nawet nie pomyślałabym, że z niepozornych pestek słonecznika można zrobić coś tak pysznego !
Smaczna sałatka z makaronem ryżowym w azjatyckim stylu. Jest lekka i pełna chrupiących warzyw! Dodatkiem jest słodko-kwaśny sos na bazie octu ryżowego, brązowego cukru, sosu sojowego i imbiru. Polecam na lekki, zdrowy posiłek. Jeśli chcecie ją zabrać do pracy, sos wlejcie do osobnego pojemniczka i polejcie sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem.
Racuszki przygotowane z mąki bananowej, quinoa i pełnoziarnistej ryżowej. Są niesamowicie aromatyczne, dzięki mące bananowej i mleka kokosowego w proszku.
Tradycyjne hinduskie chlebki wypiekane są w piecu Tandoor, ale możemy także przygotować je w domu. Chlebki naan świetnie wychodzą jeśli usmażymy je na rozgrzanym woku, czy żeliwnej patelni. Można także śmiało wrzucić je do rozgrzanego pieca do najwyżej temperatury.
Bardzo prosty i bardzo smaczny sposób na przyrządzenie ryby. Ten sposób przygotowania sprawia, że ryba pozostaje soczysta. Podaję ją z ziemniaczanym puree i warzywami.
Por, marchewki i seler myjemy, płuczemy natkę. Marchewkę i seler obieramy. Boczek kroimy w słupki lub w kostkę. Wszystko wkładamy do dużego garnka, dodajemy suszone prawdziwki, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz, wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut...
Kolejna propozycja na co dzień i od święta, czyli wariacja na temat tabbouleh. Mnóstwo ziół, świeżego ogórka i cudownie kremowy “serek” słonecznikowy – czyli orzeźwiająca ziołowa sałatka tabbouleh z wegańskim serem słonecznikowym.
Dakos to sałatka rodem z greckiej Krety. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników.
Klasyczna surówka z tartej marchewki, jabłka i pora. Surówka sprawdzi do mięs, ryb, ryżu i ziemniaków, a także jako samodzielna przekąska. Osoby, dla których por jest ciężkostrawny, powinny go zblanszować, zanurzając go na krótko w gorącej wodzie. Po tym zabiegu, por zmięknie i będzie łagodniejszy w smaku. Polecam każdemu
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, dodajemy żółtko oraz ostudzoną kawę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 h
Dobry hamburger to dobrze przyrządzony kotlet. Mięso najlepiej kupić u dobrego rzeźnika i zmielić samemu. Dodaję do niego podsmażoną cebulkę, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Kotlety można smażyć na patelni grillowej lub przygotować na klasycznym grillu.
Sezonowe warzywa pobudzają nasze podniebienia i cieszmy się tym czasem, bo szybko mija:-) Dziś wykorzystałam ukochany szpinak do zupy. Z brokułem doskonale się uzupełnia dając intensywnie zielony kolor
To moje pierwsze brownie bez cukru. I od razu sukces ;) Jest intensywnie czekoladowe, bardzo konkretne w smaku i nie za słodkie. Po prostu pyszne. Jeden kawałek zaspokaja apetyt na czekoladę, więc brownie raczej nie znika od razu. Dobrze się składa, że zachowuje świeżość przez tydzień