Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
Dzień dobry :-) Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie ryby, to polecam Wam łososia pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli. Moi panowie stęsknili się za tą rybką. Ostatnio mniej ją kupujemy ze względu na to, że wszędzie trąbią ile to ona ma w sobie chemii. No niestety trują nas teraz na każdym kroku i to jest straszne. Tym razem kołderkę wykonałam z tego co znalazłam w domu. Raczej w większości przypadków tak robię ;-) Patrzę co mam w szafkach, czy w lodówce i z tego tworzę. Orzeszki czekały już chwilę na wypróbowanie, natka była, mozzarella też i wyszło naprawdę pysznie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 3 porcje:
- 400 g łososia
- 50 g orzeszków pini
- natka pietruszki
- 1 kula mozzarelli
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
1. Łososia obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 3 porcje.
2. Natkę pietruszki siekamy, kulę mozzarelli kroimy na małe kawałki. Do miseczki dajemy olej, dodajemy orzeszki, posiekaną natkę, pokrojoną mozzarellę, słodką paprykę i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
3. Spód naczynia żaroodpornego skraplamy olejem, kładziemy po porcjowanego łososia i nakładamy na każdy kawałek naszą kołderkę.
4. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut.
Podajemy z sałatką, frytkami, ryżem. Smacznego :-)