Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango
Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub pankejki. ? Chociaż je także zwykle podaję z jajkiem sadzonym i boczkiem… No może poza latem, kiedy wprost nie można się oprzeć tym wszystkim owocom. Najbardziej lubię kokosowe pancakes. Są bardzo pożywne i przez dużą ilość jajek, nie muszę się martwić o niezbędną ilość białka. Trochę czasu zajęło mi okiełznanie mąki kokosowej, ale okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. Kokosowe pancakes potrzebują jednak trochę wprawy, ale nie bójcie się, bo z tym przepisem powinny wyjść znakomite. Ważne jest, aby utrafić z gęstością ciasta i smażyć je na nieprzywierającej patelni, bo jednak ciężej obraca się je na drugą stronę niż tradycyjne placuszki na mące pszennej. Takie kokosowe pancakes są jednak warte wysiłku, bo świetnie smakują i są fajną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, albo ograniczających ilość węglowodanów. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że są fit. ? Wracając jednak do dzisiejszego przepisu, tym razem pokusiłem się podać kokosowe pancakes z sosem malinowym i słodkim mango dla kontrastu. Sosu nie trzeba słodzić, bo mango fajnie równoważy smak i moim zdaniem cukier jest tutaj już niepotrzebny. To kto się pisze na takie śniadanie? ?
Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango Łukasz Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12 sztuk Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Pancakes:
- ¼ szklanki mąki kokosowej (ok. 30-40 g)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 50 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli
Do podania:
- 200 g malin
- 1 dojrzałe mango
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka roślinnego lub wody.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę.
- Maliny rozgnieć widelcem. Mango pokrój w kostkę.
- Gotowe pancakes podawaj z sosem malinowym i kawałkami mango.