Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub pankejki. 🙂 Chociaż je także zwykle podaję z jajkiem sadzonym i boczkiem… No może poza latem, kiedy wprost nie można się oprzeć tym wszystkim owocom. Najbardziej lubię kokosowe pancakes. Są bardzo pożywne i przez dużą ilość jajek, nie muszę się martwić o niezbędną ilość białka. Trochę czasu zajęło mi okiełznanie mąki kokosowej, ale okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. Kokosowe pancakes potrzebują jednak trochę wprawy, ale nie bójcie się, bo z tym przepisem powinny wyjść znakomite. Ważne jest, aby utrafić z gęstością ciasta i smażyć je na nieprzywierającej patelni, bo jednak ciężej obraca się je na drugą stronę niż tradycyjne placuszki na mące pszennej. Takie kokosowe pancakes są jednak warte wysiłku, bo świetnie smakują i są fajną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, albo ograniczających ilość węglowodanów. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że są fit. 😉 Wracając jednak do dzisiejszego przepisu, tym razem pokusiłem się podać kokosowe pancakes z sosem malinowym i słodkim mango dla kontrastu. Sosu nie trzeba słodzić, bo mango fajnie równoważy smak i moim zdaniem cukier jest tutaj już niepotrzebny. To kto się pisze na takie śniadanie? 😉

Zdjęcie - Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango Łukasz Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 sztuk Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Pancakes:

  • ¼ szklanki mąki kokosowej (ok. 30-40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli

 

Do podania:

  • 200 g malin
  • 1 dojrzałe mango

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka roślinnego lub wody.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę.
  3. Maliny rozgnieć widelcem. Mango pokrój w kostkę.
  4. Gotowe pancakes podawaj z sosem malinowym i kawałkami mango.

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Naleśniki zapiekane z łososiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Bananowe placki z 3 składników

Bananowe placki z 3 składników

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Złociste placki z cukinii i sera
4

Złociste placki z cukinii i se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki z dyni z fetą i koperkiem
2

Placki z dyni z fetą i koperki…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Parmezanowe placuszki z cukinii
3

Parmezanowe placuszki z cukini…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Ciasto bananowe z czekoladą

Ciasto bananowe z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Shoty z kurkumy i imbiru na odporność
1

Shoty z kurkumy i imbiru na od…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
1

Kostka biszkoptowa z pianką je…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jesienna owsianka z katarzynkami I śliwkami
1

Jesienna owsianka z katarzynka…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy