Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub pankejki. 🙂 Chociaż je także zwykle podaję z jajkiem sadzonym i boczkiem… No może poza latem, kiedy wprost nie można się oprzeć tym wszystkim owocom. Najbardziej lubię kokosowe pancakes. Są bardzo pożywne i przez dużą ilość jajek, nie muszę się martwić o niezbędną ilość białka. Trochę czasu zajęło mi okiełznanie mąki kokosowej, ale okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne. Kokosowe pancakes potrzebują jednak trochę wprawy, ale nie bójcie się, bo z tym przepisem powinny wyjść znakomite. Ważne jest, aby utrafić z gęstością ciasta i smażyć je na nieprzywierającej patelni, bo jednak ciężej obraca się je na drugą stronę niż tradycyjne placuszki na mące pszennej. Takie kokosowe pancakes są jednak warte wysiłku, bo świetnie smakują i są fajną alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, albo ograniczających ilość węglowodanów. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że są fit. 😉 Wracając jednak do dzisiejszego przepisu, tym razem pokusiłem się podać kokosowe pancakes z sosem malinowym i słodkim mango dla kontrastu. Sosu nie trzeba słodzić, bo mango fajnie równoważy smak i moim zdaniem cukier jest tutaj już niepotrzebny. To kto się pisze na takie śniadanie? 😉

Zdjęcie - Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango Łukasz Ogólnie nie jestem zwolennikiem słodkich śniadań, chyba że stanowią one deser po wytrawnym posiłku, ale czasem najdzie mnie ochota na owsiankę lub… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 sztuk Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Pancakes:

  • ¼ szklanki mąki kokosowej (ok. 30-40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka kokosowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu/erytrytolu
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta soli

 

Do podania:

  • 200 g malin
  • 1 dojrzałe mango

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na placuszki wymieszaj ze sobą. Możesz to zrobić łyżką lub blenderem. Następnie ciasto odstaw na 5 minut. Powinno stać się gęste i mieć konsystencję śmietany. W razie potrzeby, gdy będzie zbyt zwarte, dolej więcej mleka roślinnego lub wody.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wykładaj po jednej łyżce ciasta na każdego placuszka, formując okrąg. Smaż do zrumienienia, a następnie obróć na drugą stronę.
  3. Maliny rozgnieć widelcem. Mango pokrój w kostkę.
  4. Gotowe pancakes podawaj z sosem malinowym i kawałkami mango.

Przepisy z tych kategorii

Podsmażane naleśniki z serem i brzoskwinią
2

Podsmażane naleśniki z serem i…

Beti Beti
kruche babeczki

Naleśniki z farszem z łososia i brokułu

Naleśniki z farszem z łososia…

figmara figmara
figowe smaki

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Placki na mleczku kokosowym z jabłkami
1

Placki na mleczku kokosowym z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Syrniki- twarogowe placuszki
1

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem

Szynka pieczona w miodzie z po…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piersi kaczki w sosie bakaliowym

Piersi kaczki w sosie bakaliow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pstrąg łososiowy z salsą z mango i granata

Pstrąg łososiowy z salsą z man…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
1

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy