Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami

Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami
Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g drobnego cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g mascarpone
  • 250 g wiśni
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g mąki krupczatki
  • 80 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 ml śmietany 18%
  • 15 g mielonej kawy
  • 5 g kakao
  • 5 białek
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Ciasto kruche:

Obie mąki mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę 18%, 2 żółtka, olej, 25 g cukru, sól i zagniatamy kruche ciasto. W razie konieczności dolewamy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto schładzamy.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na 2 okręgi o średnicy około 23 cm. Nakłuwamy i pieczemy około 15 minut. Studzimy.

Blaty bezowe:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy 300 g drobnego cukru, aż całkowicie rozpuści się w białkach.

Daktyle i orzechy drobno kroimy i dodajemy do ubitych białek razem z mieloną kawą. Delikatnie mieszamy.

Białka wykładamy na kruche spody i suszymy około 90 minut w temp. 120ºC lub dłużej, jeśli nie są wystarczająco kruche. Studzimy.

Owoce i krem:

Wiśnie drylujemy i podduszamy z 25 g cukru. Studzimy.

Kremówkę ubijamy.

Mascarpone miksujemy i mieszamy z ubitą śmietanką.

Przygotowanym kremem i wiśniami przekładamy blaty bezowe. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 


Kategorie przepisów