Sernik z ricotty i mascarpone z maliną i borówką
Dzień dobry :-) Dzisiaj kochani pyszny, rozpływający się w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny z dodatkiem owoców. Przepis na niego znalazłam tutaj (klik) lekko zmodyfikowałam pod siebie. Mój mąż serników nie lubi, ale stwierdził, że taki jak najbardziej. Polecam, naprawdę pyszny, a łatwy w przygotowaniu :-) Miłego piątku :-)
tortownica 26 cm
Składniki ciasto:
- 125 g ziemnego masła
- 50 g cukru
- 200 g maki pszennej typ 450
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750 g serka ricotta
- 500 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 4 jajka M
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40)
Dodatkowo:
- borówka amerykańska
- maliny
- 4 łyżki dżemu z owoców leśnych
Ciasto:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2. Tortownicę (spód) wykładamy papierem do pieczenia, po upływie godziny ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wkładamy do tortownicy. Dodatkowo oblepiamy nim boki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni wkładamy ciasto i podpiekamy 10 minut.
Masa:
1. Z serków odlewamy wodę i przekładamy je do misy miksera. Dodajemy jajka, proszek budyniowy i cukier.
2. Wszystko miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.
3. Naszą masę serową wylewamy na podpieczony spód (może być gorący), górę wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na funkcji góra - dół przez 60 minut.
4. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwiczki i tak studzimy nasz sernik. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki.
5. Dżem dajemy na sitko i przecieramy. Owoce myjemy, osuszamy. Do osuszonych owoców dodajemy dżem, delikatnie mieszamy i wykładamy na nasz sernik. Gotowe :-) Smacznego :-)