Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym
„Mięso/rybę zjedz, ziemniaki zostaw” – pamiętacie to powiedzonko mówione przez starszych, gdy w czasach przedszkolnych modliliście się nad talerzem? Przy swoich dzieciach możecie o tym zapomnieć. Oto ziemniaczano-rybne paluszki, w których przemycicie dzieciom jednocześnie rybę i ziemniaki. Paluszki można przygotować w wersji smażonej lub pieczonej. Polecam serwować je z sosem kurkowym na bazie serka topionego, ale równie dobrze będą smakowały z sosem czosnkowym, czy ketchupem. Paluszki można śmiało mrozić i odgrzewać w piekarniku.
Paluszki ziemniaczano-rybne z sosem kurkowym
- Ryba gotowanie:
- 500 filetu z dorsza (u mnie bałtycki)
- 350 ml mleka
- plaster cytryny
- gałązka rozmarynu
- ziarenko ziela angielskiego
- łyżeczka ziaren pieprzu (u mnie różowego)
- szczypta soli
- Paluszki:
- ugotowana ryba
- 250 g ziemniaków
- beszamel
- 2 jajka
- łyżeczka musztardy
- 100 g mąki pszennej
- 300 g płatków kukurydzianych lub bułki tartej
- olej roślinny*
- Beszamel:
- 200 g mleka, w którym gotowała się ryba
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- świeżo tarta gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- Sos kurkowy:
- 200 g kurek**
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- gałązka rozmarynu
- 150 g serka topionego
- 50 ml mleka
- sól, pieprz,
- łyżeczka masła klarowanego
I etap:
- Gotujemy ziemniaki we wrzącej, posolonej wodzie, następnie rozgniatamy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.
- Umytą i osuszoną rybę oczyszczamy z ości i skóry. Kroimy na paseczki podobnej długości. Wrzucamy do garnka z gotującym się mlekiem z przyprawami. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut. Odsączamy, kawałki ryby dodajemy do ziemniaków.
- Odlewamy 200 ml mleka, w którym gotowała się ryba. W rondlu topimy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę, mieszamy i krótko podsmażamy. Gdy zasmażka się zarumieni, wlewamy mleko, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 minuty, przez cały czas mieszając i pilnując by sos się nie przypalił. Gęsty beszamel przyprawiamy tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Krótko studzimy.
II etap:
- Do ryby z ziemniakami dodajemy beszamel, masę mieszamy i przekładamy do keksówki (10×22 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie wyciągamy masę z formy i kroimy na 10 pasków.
- Każdy z nich obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku z musztardą i w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
- Tak przygotowane paluchy smażymy* lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.
- Podajemy z sosem kurkowym lub czosnkowym.
Sos kurkowy:
- Na maśle podsmażamy oczyszczone kurki z posiekanym rozmarynem i papryczką chilli.
- Po ok. 5 minutach dodajemy serek topiony, chwilę podsmażamy. Gęsty sos rozcieńczamy dolewając mleko. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.
*Olej roślinny w przypadku kiedy wybieramy wersję smażoną, wtedy wrzucamy paluszki na rozgrzany tłuszcz, smażymy po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
**Jak czyścimy kurki? Grzyby wrzucamy do miseczki, dodajemy pół łyżeczki soli, zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym.