Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.
Takie pyszne i puszyste placuszki dziś na blogu. Bardzo delikatne i smaczne z nuta cytryny. Lekkie za sprawą większej ilości białek. Moje i tak nie wyszły nie wiadomo jak wysokie, ale na blogu moje wypieki na którym znalazłam przepis są mega puchate. Mimo to smakują rewelacyjnie, dzieci zachwycone, jedzą już drugi dzień.
Czyż nie urocze są te ciasteczka z orange curd, przypominające połówki jajek? 😉 Ja myślę, że mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu! W dodatku są tak proste w przygotowaniu i jednocześnie pyszne, że grzechem byłoby ich nie upiec na Święta.
Pasta jajeczna jest najprostszą i najbardziej popularną pastą kanapkową przygotowywaną w domu. Dzisiaj pokazuję ją w wersji deluxe z dobrą szynką i serem. Jest pyszna!
Szybka, lekko ostra potrawka z kurczakiem i roślinami strączkowymi, w kremowym sosie curry z mleczkiem kokosowym. Jest bardzo pożywna i wartościowa odżywczo. Orientalne potrawki curry, za każdym razem zaskakują innym smakiem, w zależności od tego jakich użyjemy przypraw. To miła odmiana, po tradycyjnych daniach.
Te babeczki nie tylko pięknie będą wyglądać na wielkanocnym stole ale też są bardzo smaczne, a ich zielone wnętrze zaskoczy nie jednego gościa. Do tego są naprawdę proste i szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni.
Prosta zupa śledziowa podawana na zimno z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Bazą tej zupy jest zalewa octowa z cebulą, którą po wystudzeniu miesza się z gęstą śmietaną. Smak bardzo ciekawy. Jeśli lubicie śledzie powinna Wam posmakować.
Wraz z przyjściem wiosny przychodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Przynajmniej ja tak mam – wtedy właśnie uruchamiam blender i miksuje zielone smoothies i koktajle, które najczęściej spożywam jako śniadanie. Zielone smoothie na mleku konopnym, z herbatą matcha i szpinakiem to prawdziwa bomba białkowo – witaminowa.
Szykujecie w tym roku wielkanocne ozdoby? Proponuję postawić na jadalne dekoracje! Buraczane wianuszki są nie tylko smakowite, ale także ozdobią świąteczny stół. A jeśli uformujemy ją ze sporą dziurką będzie można wypełnić je pisankami.
To ciasto jest wyjątkowo zdrowe, bo bez cukru, z dużą zawartością białka, niskokaloryczne i bezglutenowe. Oprócz tego wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Idealne na świąteczny stół, bo dla każdego!
Mam dla Was przepis na nieodchudzone ciasto – a zatem z cukrem, na białej pszennej mące. Takie, jakiego nigdy u mnie na blogu nie było! Dlaczego? Dlatego, że raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie smakołyki. Tym bardziej, gdy prezentują się tak jak ten świąteczny mazurek różany z białą czekoladą. No jak tu go nie zjeść?
Kolejny prosty przepis na domowe pieczywo, z którym poradzą sobie nawet początkujący. Ciasto przygotowujemy na podmłodzie. Jest to zaczyn luźny, który składa się z mąki i wody w równych proporcjach z niewielkim dodatkiem drożdży. Taki zaczyn musi postać od 12 do 16 godzin. Dopiero po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Pieczywo przygotowywane w ten sposób ma inną porowatość i miąższ.
Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu.
Jeżeli masz ochotę na delikatny sernik o świeżym, orzeźwiającym smaku, przygotuj sernik z musem z mango. Z kilku składników, szybko zagnieciesz ciasto na kruchy spód. Żeby zrobić masę serową, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Miękka, pachnąca, wilgotna i tak apetycznie żółciutka. Baba z niej na schwał! W sam raz na wielkanocny stół, czy jakąkolwiek inną okazję, bo jest tak smaczna, że szkoda byłoby ją piec tylko od święta. Dodatek pulpy z mango spowodował, że nie tylko nabrała pięknego koloru, ale i fajnego egzotycznego akcentu, który dodatkowo podkręciłem słodko-kwaśnym lukrem z limonką. Jeśli lubicie takie połączenia, to ta babka z mango jest zdecydowanie dla Was! Prosta w wykonaniu, piękna i pyszna!