Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
Sezon na truskawki już się kończy, więc warto godnie go pożegnać. Np. tym pysznym musem z bliskowschodniego sera jogurtowego labneh, którego lekko słony smak świetnie komponuje się ze słodyczą truskawek i różanym aromatem. Deser jest prosty i szybki do przygotowania, ale całkiem wykwintny.
Mus z sera labneh
z truskawkami i wodą różaną
- 300g sera labneh
- 3 łyżki wody różanej
- 3 łyżeczki erytrolu w proszku
- szczypta stewii
- 150g truskawek
- 1 łyżeczka jadalnych płatków róży
1) Wymieszać ser z połową wody różanej i erytrolu w proszku.
2) Truskawki zmiksować w blenderze z resztą wody różanej i erytrolu, stewią i płatkami róży.
3) Wymieszać niezbyt dokładnie z serem i podawać, ozdabiając plasterkami truskawki i płatkami róży.
* można zastąpić gęstym jogurtem greckim lub serkiem kremowym
** można zastąpić miodem
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 265 kcal