Chleb z garnka na poolish
W lipcowej piekarni Amber piekliśmy chleb z garnka na poolish. Zdjęcia udało mi się zrobić w ostatniej chwili. Wstawiłam do piekarnika wychodząc na babski wieczór, a jak wróciłam to już tylko tyle go zostało. I tak stali nade mną jak fotografowałam tupiąc nogami... Czyli można powiedzieć, że w ciągu jednego wieczora poszedł cały od razu. Chyba lepszej rekomendacji dać nie mogę:-)
Chleb z garnka na poolish
podaję za Zorrą
oryginał stąd – klik!
Chleb na garnek o średnicy 22 cm POOLISH:
- 50 g mąki pszennej typ 550,
- 50 g wody,
- 1 kulka świeżych drożdży,
ZAKWAS PSZENNY:
- 70 g mąki pszennej typ 550 (użyłam typ 650),
- 70 g wody,
- 5 g zakwasu pszennego (użyłam pszenno-żytniego),
KOŃCOWE CIASTO:
- Zakwas i poolish,
- 175 g wody,
- 200 g mąki pszennej typ 550 (użyłam typ 650),
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 9 g soli.
Przygotowanie: W przeddzień włóż wszystkie składniki na poolish do małej miski i dobrze wymieszaj, zostaw na noc w chłodnym miejscu.
Umieść wszystkie składniki na zakwas pszenny w innej małej miseczce i dobrze wymieszaj i pozwól, aby rosły przez noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodaj 75 g wody do poolish i wymieszaj łopatką.
Dodaj pozostałą wodę (100 g) do zakwasu pszennego i również wymieszaj.
Umieść oba rozpuszczone ciasta razem z pozostałymi składnikami końcowego ciasta z wyjątkiem soli w misce robota kuchennego, zagniataj przez 4 minuty na najniższym poziomie.
Przykryj miskę i odstaw ciasto na 20 minut (autoliza).
Dodaj sól do ciasta i wyrabiaj z prędkością 1 przez około 20 minut. Ciasto powinno odchodzić od miski.
Przykryj ciasto na 75 minut, a następnie rozciągnij i złóż.
Przykryj ponownie i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 1/2 godziny.
Umieść ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, uformuj bochenek i umieść w koszu fermentacyjnym, pozwól mu wyrastać w temperaturze pokojowej przez 60 do 90 minut.
Włóż garnek z pokrywką do piekarnika i rozgrzej w temperaturze 250 ° C. Z moim piekarnikiem trwa około 20 minut, aż temperatura zostanie osiągnięta.
Wyjmij garnek z piekarnika, zdejmij pokrywę. Nie zapomnij o rękawicach kuchennych! Wrzuć ciasto do garnka. Piecz w 250 ° C przez 25 minut. Zmniejszyć temperaturę do 230 ° C, piecz jeszcze przez 20 minut, zdejmij pokrywkę i piecz w 200 ° C przez 5-7 minut.
Wyjmij chleb za pomocą rękawic kuchennych z garnka i pozwól mu ostygnąć na kratce. Uwaga:
*nie mam żeliwnego garnka, w związku z tym piekłam w normalnym, bez nagrzewania i w stałej temperaturze 220 stop. C.
Chleb na innych blogach: