Zapiekanka z cukinią
Krzaczki cukinii coraz bardziej obradzają, więc jest możliwość żeby wykorzystywać te warzywa w kuchni. Zaczęliśmy od ziemniaczanej zapiekanki z cukinią i wyszła tak smaczna, że czuję, że już niedługo do niej wrócimy :)
Składniki na ok. 4-5 porcji:
- ok. 700-800 g młodych ziemniaków
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 250 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4-5 łyżek pikantnego keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
- 1 zielona cukinia
- pieprz ziołowy
- ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella
Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć mięso mielone, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, nadal smażyć. Na koniec dodać pomidory, przyprawy, zioła, cukier, keczup, sos sojowy i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso z warzywami. Na mięso równomiernie wysypać połowę startego na tarce o dużych oczkach sera. Na serze poukładać cienkie plastry cukinii, oprószyć je delikatnie solą i pieprzem ziołowym. Wierzch obsypać resztą startego sera. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 20-25 minut (można sprawdzić widelcem czy cukinia zaczyna mięknąć, ale nadal ma pozostać chrupiąca).