Galaretka z czerwonej porzeczki
Pyszna, orzeźwiająca galaretka / konfitura z czerwonej porzeczki. Absolutnie delikatna i wyjątkowa w smaku. Owoce porzeczki, zawierają naturalne pektyny, dzięki nim, galaretka po gotowaniu, sama gęstnieje. Jeżeli chcesz skrócić czas gotowania, możesz dodać cukier żelujący.
Galaretkę podaj z naleśnikami, lub ze świeżym pieczywem. Zimą, będzie miłym wspomnieniem, smaków i zapachów minionego lata ?
Składniki na galaretkę z porzeczki / 8 słoiczków o pojemności 200 ml- 2 kg. czerwonej porzeczki
- 1 kg. cukru
- 40 g cukru żelującego ( opcjonalnie )
Porzeczkę obierz z szypułek. Dokładnie umyj, pod bieżącą wodą.
Daj do garnka lub rondla, z szerokim i grubym dnem. Postaw na gaz.
Rozgnieć owoce np. drewnianym tłuczkiem, dodaj cukier i pomieszaj. Owoce gotuj około 40 minut, na niedużym ogniu, mieszając od czasu, do czasu. Kiedy masa nieco zgęstnieje, odstaw do lekkiego przestudzenia.
Przecedź owoce, sok może zostać w garnku. Owoce dokładnie przetrzyj przej gęste sito. Jeżeli posiadasz, możesz użyć wyciskarki ślimakowej.
Przetarty mus, dodaj do soku, wszystko dokładnie pomieszaj, rózgą kuchenną. Podgrzewaj jeszcze, około 20 minut, do zgęstnienia.
Pod koniec gotowania, dodaj cukier żelujący. Jeżeli używasz cukru żelującego, możesz skrócić czas gotowania.
Słoiki i nakrętki dokładnie umyj i wyparz. Mocno gorącą galaretkę, nałóż do słoików i od razu zakręcaj. Po przestudzeniu, odstaw w chłodne miejsce ?