Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!
Przepis jest przyznaję dziwny:) Nie sądziłam, że ten chleb wyjdzie. A wyszedł i jest bardzo smaczny. Właściwie trudno nazwać go chlebem to bardziej ciasto przez ilość cukru w przepisie. Następnym razem zmniejszę jego ilość maksymalnie i myślę, że wtedy to naprawdę będzie chleb:)
Piwo jest w nim w ogóle nie wyczuwalne przez dorosłych, dzieci twierdzą, że ten chleb jest gorzki:)
Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey "3 składnikowe wypieki".
Składniki:
380 g mąki samorosnącej
100 g cukru
330 ml ciemnego piwa
Sposób wykonania:
Mąkę samorosnącą zastąpiłam domowym zamiennikiem. Na każde 1,5 szklanki mąki przypada 1 łyżeczka proszku do pieczenia tutaj znalazłam ten sposób.
W misce wymieszałam mąkę z cukrem, powoli dolewałam piwo i mieszałam drewnianą łyżką. Musiałam dodać więcej piwa niż było w przepisie, być może zależy to od mąki.
Ciasto wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.
Piwo jest w nim w ogóle nie wyczuwalne przez dorosłych, dzieci twierdzą, że ten chleb jest gorzki:)
Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey "3 składnikowe wypieki".
Składniki:
380 g mąki samorosnącej
100 g cukru
330 ml ciemnego piwa
Sposób wykonania:
Mąkę samorosnącą zastąpiłam domowym zamiennikiem. Na każde 1,5 szklanki mąki przypada 1 łyżeczka proszku do pieczenia tutaj znalazłam ten sposób.
W misce wymieszałam mąkę z cukrem, powoli dolewałam piwo i mieszałam drewnianą łyżką. Musiałam dodać więcej piwa niż było w przepisie, być może zależy to od mąki.
Ciasto wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.