Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki!

Przepis jest przyznaję dziwny:) Nie sądziłam, że ten chleb wyjdzie. A wyszedł i jest bardzo smaczny. Właściwie trudno nazwać go chlebem to bardziej ciasto przez ilość cukru w przepisie. Następnym razem zmniejszę jego ilość maksymalnie i myślę, że wtedy to naprawdę będzie chleb:)
Piwo jest w nim w ogóle nie wyczuwalne przez dorosłych, dzieci twierdzą, że ten chleb jest gorzki:)

Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey "3 składnikowe wypieki".

Zdjęcie - Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
380 g mąki samorosnącej
100 g cukru
330 ml ciemnego piwa

Zdjęcie - Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sposób wykonania:
Mąkę samorosnącą zastąpiłam domowym zamiennikiem. Na każde 1,5 szklanki mąki przypada 1 łyżeczka proszku do pieczenia tutaj znalazłam ten sposób.
W misce wymieszałam mąkę z cukrem, powoli dolewałam piwo i mieszałam drewnianą łyżką. Musiałam dodać więcej piwa niż było w przepisie, być może zależy to od mąki.

Ciasto wylałam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam 45 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.

Zdjęcie - Chleb na ciemnym piwie. Tylko 3 składniki! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki chleb sodowy – przepis tradycyjny

Irlandzki chleb sodowy – przep…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Podpłomyki z siemieniem lnianym
1

Podpłomyki z siemieniem lniany…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki
1

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb