Zupa serowo – cebulowa
Bardzo pożywna, a jednocześnie delikatna zupa w stylu francuskim z młodą cebulą i serem. Cebula, przed gotowaniem jest smażona na delikatnie złoty kolor, dzięki temu zupa wyróżnia się ciekawym, bardzo przyjemnym smakiem.
Jeżeli zupa, ma być podana na sposób francuski, to koniecznie ze zrumienionymi grzankami z bagietki, z dodatkową porcją startego sera ?
Składniki na zupę serowo – cebulową / 4 porcje- 5 młodych cebul ( mogą być białe ) pokrojone w piórka
- 2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- łyżeczka majeranku
- 100 g sera topionego np. ementaler
- kilka kromek z bagietki + 1 łyżeczka startego sera żółtego na każdą kromkę
- świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
- 2 pełne łyżki masła klarowanego
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę smaż mieszając, do czasu, kiedy odparuje wodę i delikatnie się przyrumieni.
Dodaj ziemniaki i dolej jeden litr wody. Gotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj sok z cytryny, cukier i majeranek, wszystko pomieszaj.
Na koniec dodaj serek topiony, gotuj wszytko chwilę mieszając. Dopraw zupę do smaku i zmiksuj na gładki krem.
Kromki z bagietki, możesz podpiec w piekarniku lub opiekaczu, do lekkiego zrumienienia. Pod koniec, na gorących kromkach, rozłóż porcję sera żółtego.
Zupę podawaj na ciepło z gorącymi kromkami bagietki. Smacznego ?