Zupa serowo – cebulowa

Zupa serowo – cebulowa

Bardzo pożywna, a jednocześnie delikatna zupa w stylu francuskim z młodą cebulą i serem. Cebula, przed gotowaniem jest smażona na delikatnie złoty kolor, dzięki temu zupa wyróżnia się ciekawym, bardzo przyjemnym smakiem.

Jeżeli zupa, ma być podana na sposób francuski, to koniecznie ze zrumienionymi grzankami z bagietki, z dodatkową porcją startego sera ?

Zdjęcie - Zupa serowo – cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zupę serowo – cebulową / 4 porcje
  • 5 młodych cebul ( mogą być białe ) pokrojone w piórka
  • 2 ząbki czosnku posiekane na kawałki
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka majeranku
  • 100 g sera topionego np. ementaler
  • kilka kromek z bagietki + 1 łyżeczka startego sera żółtego na każdą kromkę
  • świeżo zmielona sól i pieprz do smaku
  • 2 pełne łyżki masła klarowanego

Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i czosnek. Cebulę smaż mieszając, do czasu, kiedy odparuje wodę i delikatnie się przyrumieni.

Dodaj ziemniaki i dolej jeden litr wody. Gotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj sok z cytryny, cukier i majeranek, wszystko pomieszaj.

Na koniec dodaj serek topiony, gotuj wszytko chwilę mieszając. Dopraw zupę do smaku i zmiksuj na gładki krem.

Kromki z bagietki, możesz podpiec w piekarniku lub opiekaczu, do lekkiego zrumienienia. Pod koniec, na gorących kromkach, rozłóż porcję sera żółtego.

Zupę podawaj na ciepło z gorącymi kromkami bagietki. Smacznego ?

Kategorie przepisów