Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, wiem: zaszalałam. W końcu sałatka nicejska ma bardzo określone składniki, a tu takie odstępstwo od tradycji. Jednak w kuchni można czasem zaszaleć i na bazie bardzo klasycznego przepisu stworzyć swoją wariację. Dziś więc „sałatka nicejska po mojemu” z dodatkiem wędzonego łososia (zamiast anchois- ja wybieram łososia wędzonego na ciepło) plus bób, pomidory, jajka na twardo… Składników tyle, że porcja takiej Salade niçoise wystarczyć może za całkiem porządne danie główne. Szczególnie, jeśli podamy ją jeszcze ze świeżą bagietką. Ach, rozmarzyłam się…

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie pod ręką bobu, zastąpcie go fasolką szparagową, albo nawet taką białą, z puszki.

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za fajny dodatek może też robić kolorowa papryka, która doda całości chrupiącego elementu.

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja do „sałatki nicejskiej” wybieram zawsze czarne oliwki, i to te pieczone, sprzedawane są bez zalewy, mają intensywny, słony smak, wspaniale współgrający ze słodyczą pomidorów i świeżością ogórków w sałatce.

I jeszcze jedno, to jest sałatka, więc proporcje składników potraktujcie proszę tylko poglądowo, jeśli bardzo lubicie ogórek, dodajcie go śmiało więcej, a np. sałatę pominąć możecie w ogóle i też nic się nie stanie!

Składniki:
  • ogórek - 1 sztuka, długi
  • pomidor - 2 szt
  • bód - 1 szklanka, ugotowany i obrany
  • oliwki - 1/2 szklanki, czarne
  • cebula - 1 mała szt (szalotka lub czerwona)
  • sałata - 1 mała główka, wybrałam dębową
  • jajko - 3 szt
  • łosoś wędzony - ok. 150 g
  • sos:
  • oliwa - 5 łyżek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet winny - 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.

Pomidory pokrój na ósemki, ogórek- w półplasterki.

Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Bób ugotuj do miękkości, lekko ostudź, obierz ze skórki.

Na dużym talerzy rozłóż porwane liście sałaty. Na jej wierzchu rozłóż pozostałe składniki sałatki: pomidor, ogórek, cebulę, bób, oliwki, jajka i podzielonego na mniejsze kawałki łososia.

Przygotuj sos: w miseczce połącz miód, musztardę i ocet, wolno dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.

Sosem polej sałatkę. Oprósz świeżo mielonym pieprzem (ew. posól). Podawaj najlepiej od razu.

Przepisy z tych kategorii

Łosoś pod kołderką z orzeszków pini, natki pietruszki i mozzarelli
1

Łosoś pod kołderką z orzeszków…

Beti Beti
kruche babeczki

Łosoś pieczony ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś pieczony z botwinką

Łosoś pieczony z botwinką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybki makaron z łososiem i warzywami
1

Szybki makaron z łososiem i wa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i pieczonym łososiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Chleb Fendu

Chleb Fendu

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zaproszenie do majowej Piekarni

Zaproszenie do majowej Piekarn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Brioszka – francuska bułka maślana

Brioszka – francuska buł…

food² food²
Food Square

Prowansalskie faszerowane bakłażany

Prowansalskie faszerowane bakł…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bagietka francuska

Bagietka francuska

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z batatem, serem z pleśnią i jabłkami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z batatem, serem z pleśn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami