Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, wiem: zaszalałam. W końcu sałatka nicejska ma bardzo określone składniki, a tu takie odstępstwo od tradycji. Jednak w kuchni można czasem zaszaleć i na bazie bardzo klasycznego przepisu stworzyć swoją wariację. Dziś więc „sałatka nicejska po mojemu” z dodatkiem wędzonego łososia (zamiast anchois- ja wybieram łososia wędzonego na ciepło) plus bób, pomidory, jajka na twardo… Składników tyle, że porcja takiej Salade niçoise wystarczyć może za całkiem porządne danie główne. Szczególnie, jeśli podamy ją jeszcze ze świeżą bagietką. Ach, rozmarzyłam się…

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nie macie pod ręką bobu, zastąpcie go fasolką szparagową, albo nawet taką białą, z puszki.

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za fajny dodatek może też robić kolorowa papryka, która doda całości chrupiącego elementu.

Zdjęcie - Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja do „sałatki nicejskiej” wybieram zawsze czarne oliwki, i to te pieczone, sprzedawane są bez zalewy, mają intensywny, słony smak, wspaniale współgrający ze słodyczą pomidorów i świeżością ogórków w sałatce.

I jeszcze jedno, to jest sałatka, więc proporcje składników potraktujcie proszę tylko poglądowo, jeśli bardzo lubicie ogórek, dodajcie go śmiało więcej, a np. sałatę pominąć możecie w ogóle i też nic się nie stanie!

Składniki:
  • ogórek - 1 sztuka, długi
  • pomidor - 2 szt
  • bód - 1 szklanka, ugotowany i obrany
  • oliwki - 1/2 szklanki, czarne
  • cebula - 1 mała szt (szalotka lub czerwona)
  • sałata - 1 mała główka, wybrałam dębową
  • jajko - 3 szt
  • łosoś wędzony - ok. 150 g
  • sos:
  • oliwa - 5 łyżek
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet winny - 1 łyżeczka
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w ćwiartki.

Pomidory pokrój na ósemki, ogórek- w półplasterki.

Cebulę posiekaj w cienkie piórka.

Bób ugotuj do miękkości, lekko ostudź, obierz ze skórki.

Na dużym talerzy rozłóż porwane liście sałaty. Na jej wierzchu rozłóż pozostałe składniki sałatki: pomidor, ogórek, cebulę, bób, oliwki, jajka i podzielonego na mniejsze kawałki łososia.

Przygotuj sos: w miseczce połącz miód, musztardę i ocet, wolno dolej oliwę i dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.

Sosem polej sałatkę. Oprósz świeżo mielonym pieprzem (ew. posól). Podawaj najlepiej od razu.

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Starry night cake pops - gwiezdne ciasteczkowe lizaki

Starry night cake pops - gwiez…

food² food²
Food Square

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku